Index Vakbarát Hírportál

Kábelt, fát tetőt tarol a vihar

2009. május 22., péntek 21:20 | tizennégy éve frissítve

Nem mindenhol tud pótjáratokat indítani a Volán ott ahol, a vihar fákat döntött a vasúti sínekre. Így például Fonyód és Nagykanizsa között is vagy másfél órát késnek a vonatok. Vasban tetőket és vezetékeket szaggatott az ítéletidő.

Fák dőltek a sínekre a Balatonnál Fonyód és Balatonszentgyörgy között, így a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon legalább 30-40 percet késnek a vonatok. Ráadásul az előzetes jelzéssel ellentétben a Kanizsa Volán nem tud buszokat biztosítani az utasok szállítására Fonyód és Nagykanizsa között, így ezen a szakaszon 1,5-2 órás késésekre kell számítani, mondta a Mávinform sajtóügyeletese.

Zalaszentbalázson szintén fákat csavart ki a vihar, az egyik éppen egy transzformátorházra dőlt rá az egyik, a környéken szünetel az áramszolgáltatás. A helyszínre kivonultak a tűzoltók, de addig nem tudnak közbeavatkozni, amíg az áramszolgáltató szakemberei nem érkeznek meg a magasfeszültségű hálózat áramtalanítására. (A tűzoltóság létrájával nem tudják megközelíteni a kár helyszínét.)

Zalakomár, Liszó és Surd térségében az utakra mosódott sár miatt hívták a tűzoltókat, egyes útszakaszok szinte járhatatlanná váltak a rövid idő alatt leesett nagy mennyiségű eső után. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a megyében számos helyen fakidőlés miatt kellett közbeavatkozniuk a tűzoltóknak, de személyi sérülés sehol sem történt. Nagykanizsán a Sétakertben gyökerestől fordult ki egy fa, és a kerítést összetörve eltorlaszolta az utat.

Vas megyében sem jobb a helyzet, Csörötneken egy fa rádőlt egy ház tetejére, összetörte a cserepeket, a tűzoltók ideiglenesen műanyag fóliával fedték be a megrongálódott részeket, a házban lakó családot nem kellett kiköltöztetni. Rábafüzes, Csörötnek és Jakabháza térségéből egyébként délután négy és hét óra között többször is segítségül hívták a tűzoltókat, volt ahol a kidőlő fák villanyvezetéket szakítottak le.

Néhány perccel éjfél előtt visszavonta a narancssárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez azt jelenti, hogy a következő órákban már sehol nem kell heves záporra, viharos erejű szélre számítani. A vihar délkeleti irányban hagyta el az országot, így elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön volt érezhető a hatása. Az időkép.hu szerint a szél rekordsebessége – Pécs-Pogány repülőtérnél – 113 km/óra volt.

Rovatok