Index Vakbarát Hírportál

Rendőri védelmet kapnak a tiszavirágok

2009. június 9., kedd 10:50 | aznap frissítve

Fokozott rendőri jelenlétet ígér a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a tiszavirág rajzásakor. Ha valakinél védett állatot találnak, szabálysértési vagy büntetőfeljelentést tesznek.

A rendőrség tájékoztatása szerint a tiszavirág tömeges rajzásának időpontjáról a komposoktól, a kikötőkben dolgozóktól és a hajósoktól is gyűjtenek be információkat, de felvették a kapcsolatot a természetvédelmi egyesületekkel, és a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őreivel is.

Ha a rendőrök valakinél védett kérészt találnak, akkor a cselekménytől függően szabálysértési vagy büntetőfeljelentést tesznek, illetve nyomozást rendelnek el. Ha a begyűjtött példányok összértéke meghaladja a 20 ezer forintot, akkor lopás miatt indul eljárás. Ha valaki a rovarok telepét ássa fel, és több 10 ezer példányt elpusztít, vagy jelentős mennyiségű egyedet fog be, természetkárosítást követ el.

A tiszavirág természetvédelmi értéke darabonként 2000 forint, élő vagy az elhullott példányok gyűjtése is tilos. A védett állatok csak a Tiszán, illetve annak néhány mellékfolyóján élnek.

Rovatok