Index Vakbarát Hírportál

Robbanás a dorogi veszélyeshulladék-égetőben

2009. június 10., szerda 10:56 | aznap frissítve

Egyelőre nem tudni, miért történt robbanás a dorogi veszélyeshulladék-égetőben, de az már biztos, hogy nem jutott szennyezés a levegőbe. A tüzet a teljes védőszerelésben dolgozó tűzoltók már eloltották.

Robbanás történt és tűz ütött ki a dorogi veszélyeshulladék-égetőben szerdán kora délelőtt.Az országos katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a robbanás ismeretlen okból következett be az üzem területén.

A keletkezett tüzet a vállalati tűzoltók és az esztergomi tűzoltóság egyik raja már eloltotta. A tűzoltók teljes védőfelszerelésben dolgoztak, hiszen ekkor még nem lehetett tudni, jutott-e szennyeződés a levegőbe. Délutánra kiderült, hogy sem a hulladékégető saját mérőberendezései, sem a dorogi városi mérőállomás nem mutatott ki semmilyen légszennyezést.

A katasztrófavédelem szóvivője délelőtt még azt nyilatkozta, hogy már a helyszínre érkezett megyei vészhelyzeti felderítőcsoportjuk már a helyszínre érkezett. Ezzel szemben Boda Zoltán esztergomi tűzoltóparancsnok a helyszínről azt jelentette, hogy műszeres vizsgálatra nincs lehetőség, mert a megye egyetlen mérőautója Tatabányán van, és meg is hibásodott.

A tűzoltók ezért érzékszervi vizsgálatokkal, azaz nézelődéssel és szaglászással próbálták felmérni, hogy kerülhetett-e szennyező anyag a levegőbe. Valamint megpróbálják felderíteni, milyen anyagot égettek az üzemben, amikor a robbanás bekövetkezett.

Boda tájékoztatása szerint mire az esztergomi hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek, a vállalati tűzoltóság már megfékezte a tüzet. Látható füst nincs, a szagok sem ütnek el az üzem területén megszokottól. Maga az égető Dorog városhatárától egy kilométerre van, veszélyt a 10-es út viszonylagos közelsége jelent. A katasztrófavédelmisek tájékoztatása szerint a robbanás után a füst nem a város, hanem a Duna irányába szállt.

A robbanásban és a tűzben személyi sérülés nem történt, az okát még vizsgálják. Jelenleg az üzem szünetel, nincs szennyezőanyag-kibocsátás, mondta Boda.

Rovatok