Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött Földesi-Szabó pere

2009. június 12., péntek 11:39

Ártatlannak vallotta magát, vallomást pedig nem tett első bírósági tárgyalási napján Földesi-Szabó László, az Egymásért - Egy Másért Alapítvány csempészettel vádolt elnöke. Korábbi vallomásai szerint csak segíteni akart.

A vád ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával pénteken megkezdődött Földesi-Szabó László, az Egymásért-Egy Másért Alapítvány csempészettel vádolt elnökének és hét társának a pere a Fővárosi Bíróságon. Földesi-Szabót és az alapítvány tevékenységében közreműködő Herba Hungary Zrt. vezetőit azzal vádolják, hogy 2004. májusától 1,4 milliárd forintnyi élelmiszert csempésztek Magyarországra az alapítványon keresztül.

Az ügyészség szerint az árut úgy tüntették fel, mintha azt az alapítvány kapta volna, de később állítólag kiderült, hogy az élelmiszert több üzletláncnak eladták. Az ügyben parlamenti vizsgálat is indult annak idején, miután közismertté vált, hogy az alapítvány kuratóriumában volt illetve aktív nemzetbiztonsági tisztek is tevékenykedtek.

A vizsgálat megállapítása szerint a híresztelésekkel ellentétben az alapítvány nem volt a Nemzetbiztonsági Hivatal fedőcége.

A csempészettel és sikkasztással vádolt, büntetlen előéletű, nyugalmazott rendőrtiszt, Földesi-Szabó László a pénteki tárgyaláson nem tett vallomást, mindössze ártatlanságát hangoztatta. A bíróság ezután ismertette Földesi-Szabó László korábbi, a nyomozás során tett vallomásait.

Ezekben arról beszélt, hogy a "társadalom legelhanyagoltabb rétegeit" kívánták támogatni, és jótékonysági akcióik közül példaként megemlítette Mehmet Károly hazahozását Törökországból.

A pénteki tárgyaláson a másodrendű vádlott, a Herba Hungary Zrt. vezérigazgatója is ártatlannak mondta magát, de vallomást ő sem tett. A tárgyalás hétfőn folytatódik.

Rovatok