Index Vakbarát Hírportál

Hamis tanúzás a Zuschlag-perben?

2009. június 15., hétfő 21:23

Hamis tanúzás gyanúja miatt figyelmezette a bíró a Fiatal Baloldal budapesti szervezetének egykori alelnökét a Zuschlag János és tizenöt társa ellen folyó per hétfői tárgyalásán Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

K. Krisztián az ügy nyomozati szakaszában tett vallomásaiban még számos nevet és konkrétumot említett, de ezek zömét hétfőn már csak feltételezésként vállalta, s nyilatkozatai ellentmondtak egymásnak. Mint elhangzott, 2000 végétől három éven át volt a Fiatal Baloldal budapesti szervezetének alelnöke, 2002 márciusában a Fibisz elnökségének is tagja lett. Jelenleg az oktatási minisztériumban köztisztviselőként dolgozik.

A tanú elöljáróban leszögezte: számos személyes nézeteltérés miatt rossz a viszonya Zuschlag János elsőrendű és Őry András negyedrendű vádlottal. Elmondta, hogy ő politikai célú beszélgetések, jótékonysági akciók és egyéb rendezvények szervezésében vett részt, ezeket önerőből, illetve az MSZP-től kapott támogatásból finanszírozták. Akkoriban úgy tudta, a Fibisz saját tagdíjbevételein kívül párttámogatásból valósítja meg e rendezvényeket.

"Arról csak később hallottam, hogy volt egy úgynevezett "B" kassza. Azaz, hogy a mozgalom civil szervezetekkel folytatott együttműködés révén is forrásokhoz jut" - közölte, hozzátéve: erre maga Zuschlag János tett olykor utalást, de konkrétumokat sohasem mondott.

Kitért arra: Zuschlag elejtett megjegyzéseiből arra lehetett következtetni, hogy befolyása van az egyesületek nevében benyújtott pályázatok kedvező elbírálására. A tanú konkrét neveket nem említett, az érintett civil szervezetek közül is csak a Biztos Pont Egyesületről ejtett szót, és vallomása szerint Zuschlag János bizalmasainak pontos feladatairól, tevékenységük részleteiről sem tudott.

A tárgyalás délutáni részében a bíró ismertette a K. Krisztián által 2007-ben tett tanúvallomásokat. Az elhangzottakból kitűnt: a tanú korábban teljes mértékben fiktívként emlegette és meg is nevezte a per tárgyává tett egyesületek többségét, és Zuschlag bizalmasai közül jó néhány személy pontos megbízatásáról is számot adott.

A jegyzőkönyvekből kiderült: K. Krisztián szerint Zuschlag fényűző életvitele miatt annak idején többekben is felmerült a gyanú, hogy az alelnök saját céljaira is használja a pályázaton nyert egyesületi pénzeket. Sőt az a hír járta: ellenzéki politikusokat is pénzelt, hogy egy esetleges kormányváltás után is megőrizhesse pozícióit.

Rovatok