Index Vakbarát Hírportál

Szeméthegyek övezik a Lenti-hegyet

2009. június 24., szerda 13:27

Felirattal ellátott műanyagzsákokban hajlandó csak elszállítani a szemetet lenti önkormányzata, s a szolgáltatásért fizetni kell. A nemrég meghozott döntés hibásnak bizonyult, ahelyett, hogy fizetnének, sokan egyszerűen a Lenti-hegyre teszik ki a szemetet. Amit a rókák és a kóbor kutyák feltúrnak, az eső pedig belemossa a földbe. A tisztiorvos szerint egyelőre nincs veszély.

Szeméthegyek veszik körül a gyűjtőhelyeket a Zala megyei Lenti-hegyen. A hulladékkezelő csak a felirattal ellátott szemeteszsákokat szállítja el, a jelölés nélküli, feltépett zsákokból kiömlött hulladék az út mellett marad. A Zalai Hírlap szerint az ingyenes szemétszállítást az önkormányzat szüntette meg. A konténereket elvitték, helyette a lakosság felirattal ellátott, műanyagzsákokban gyűjti a szemetet, amiért a kiszabott tarifa szerinti kell fizetni.

A fideszes Nógrádi László polgármester úgy látja: a képviselő-testület jó szándékú, de hibás döntést hozott két hónappal ezelőtt. Eredetileg a konténerekben gyűjtött szemét elszállítását az önkormányzat finanszírozta, de később kiderült, hogy a környékbeli vállalkozók is ide hordják a hulladékot. Áldatlan állapotok alakultak ki; a konténerek gyorsan megteltek, körülötte pedig összegyűltek a szemétkupacok.

A testület abban bízott, hogy a feliratos zsákokkal megoldódik a probléma: a lakók fizetnek a szemét elszállításáért, az idegenek pedig nem hordják tele a konténereket. Időközben a lerakók környéke mégis megtelt beazonosítatlan zsákokkal. A műanyagzsákokat (jelöltet és nem jelöltet) válogatás nélkül szétveri jégeső, a környéken élő állatok, rókák, kóbor kutyák pedig szétmarcangolják.

A polgármester, aki a környéken lakik, és nap-mint nap szembesül a látvánnyal egy háromtagú szakmai bizottság felállítását javasolja. Ha nem jó se a konténeres, se a zsákos-technika, akkor a bizottságnak kell olyan megoldást találni, amivel a környezet is tisztán tartható, és az érintettek (a hegyen vendéglátóhelyeket üzemeltető vállalkozók) sem tudják kikerülni a szemétfizetési kötelezettséget.

A regionális tisztiorvos azt mondta, folyamatosan ellenőrzik a lerakóhelyeket, és indokolt esetben felszólítják az önkormányzatot a környezet tisztán tartására. Az ÁNTSZ akkor lép közbe, ha fertőzést okozó szemetet (bomlási termékek, ételmaradékok) találnak. A környezetvédelmi hatóság szerint a közterületen elhagyott, gazdátlan hulladék elszállítása a terület tulajdonosának a feladata.

Rovatok