Index Vakbarát Hírportál

Elsőfokú készültség Budapesten

2009. június 25., csütörtök 23:00 | aznap frissítve

A Dunán levonuló árhullám miatt szombaton várhatóan teljes hosszában lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot, a folyó vasárnap 750 centiméteren tetőzhet Budapestnél. Az árvíz miatt számos utat már csütörtökön lezártak, és lezárnak majd péntektől a Dunakanyarban valamint a Dunántúlon is. Az árvíz miatt eddig 27 embert kellett Vas megyében kiköltöztetni, a Rába Szentgotthárdnál tetőzött.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Budapesten csütörtökön délután 6 órakor. A vízügyi szakemberek szerint a Duna, várhatóan vasárnap, 750-760 centiméteren tetőzik Budapesten, és jövő hét szerdára húzódik vissza a medrébe.

Az áradás miatt szombaton várhatóan a budai és a pesti alsó rakpartot is teljes hosszában lezárják, a hétvégén a Római-part is víz alá kerülhet. A budai alsó rakpart egy része a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése miatt már most is le van zárva, a további szakaszok lezárását pedig péntek éjjel kezdik meg.

A Duna a következő napokban árad a Dunakanyarban, ezért várhatóan ebben a térségben is péntektől vasárnapig utakat kell lezárni. Valószínűleg a 11-es főút Visegrád és Dömös közötti szakaszát valamint a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti összekötő utat nem lehet majd használni. Lezárhatják a 2-es főutat a 28-29-es kilométerkő között, illetve Szobon és Nagymaroson a révhez vezető utakat.

A környezetvédelmi és vízügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy félmilliárd forintot utal át az árvízi védekezésre.

Szentgotthárdnál tetőzött a Rába

A Rába völgyében várhatóan minden utat lezárnak majd a fő közlekedési utakon kívül. A folyó csütörtökön Szentgotthárdnál tetőzött, 505 centiméteren állt, ez 35 centiméterrel magasabb volt, mint az 1965-ös eddigi legnagyobb vízállás. Szentgotthárdnál csütörtök este nyolcig 1 métert apadt a Rába a délutáni tetőzés óta.

Akár több napba is telhet, hogy helyreálljon a vasúti közlekedés Szentgotthárdnál, Vas megyében. Az eső miatt annyira megáradt a Lapincs folyó, hogy veszélyezteti a biztonságos közlekedést. Az utasokat ezért vonatpótló buszok szállítják Rátót és Szentgotthárd, valamint Jennersdorf és Szentgotthárd között.

A Rába áradása miatt 25 embernek kellett elhagynia otthonát csütörtök estig a Vas megyei Csákánydoroszlón és kettőnek Vasváron. A következő napokban várhatóan Körmend és Zsennye közeli kiskertek tulajdonosainak is haladéktalanul el kell hagyniuk a veszélyes területet.

A Rába vízszintje csütörtök este Csörötnök térségében volt a legmagasabb, itt és Csákánydoroszlónál továbbra is homokzsákokkal kell védeni a házakat. A gát sehol nem szakadt át az eddigi hírek szerint.

Pénteken kora délutánra tetőzik várhatóan Körmendnél a Rába. Itt elsősorban a 86-as főutat kell védeni a víztől. Az árhullám várhatóan 3-4 nap alatt vonul le a Rába Vas megyei szakaszán.

A Dunántúlon további útlezárások is várhatóak még Ivánc, Szakonyfalu, Rábatótfalu, Alsószölnök, Nemesmedves, Felsőmarác és Halogy településekre vezető utakon.

Pénteken döntenek a lajtai szükségtározó megnyitásáról

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint pénteken döntenek arról, hogy kell-e szükségtározót nyitni a Lajtán, Mosonmagyaróvár védelme érdekében. Ez a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon a két Lajta-ág közötti terület elárasztását jelenti.

A gemenci erdőben már csütörtökön megkezdték az árvízi védekezést, hogy megóvják a vadakat és a fákat. Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejében a szakemberek folyamatosan töltik fel az áradástól nem veszélyeztetett területeken a vadetetőket a menekülő szarvasoknak, őzeknek és vaddisznóknak.

Csehországban és Lengyelországban is pusztít az árvíz

Tízre emelkedett a csehországi árvíz áldozatainak száma csütörtökön, heten megfulladtak, hárman szívrohamban haltak meg. Több közút is járhatatlan, megnőtt a balesetek száma. Délelőtt tömeges karambol miatt néhány órára le kellett zárni az Olomouc-Ostrava autópályát, amit egy helyen elöntött a víz. Az iszapos részen több mint egy tucat autó ütközött egymásnak.

Lengyelországban is komoly gondokat okoz az árvíz. Krakkó környékén 50 családot költöztettek ki. Néhány települést nem lehet közúton megközelíteni, és néhány vonalon szünetel a vasúti közlekedés is.
Bajorországban, ahol a hét elején voltak áradások, lassan javul a helyzet. Több településen is megkezdték a helyreállítást és takarítást. Ausztriában továbbra is válságos a helyzet.

Rovatok