Index Vakbarát Hírportál

Katolikusok a bukaresti toronyház ellen

2009. július 12., vasárnap 20:19 | aznap frissítve

Több ezer katolikus tüntetett vasárnap Bukarestben az egyik katedrális közelébe tervezett toronyház építése ellen. Az ügy már három éve húzódik, de az egyház korábbi jogi kifogásait elutasítva egy bíróság június végén engedélyezte az építkezést.

Hatezer katolikus hívő vonult fel vasárnap Bukarestben, hogy tiltakozzon egy 75 méter magas modern toronyház építése ellen, amely a Szent József római katolikus katedrálistól mindössze nyolc méterre emelkedik majd.

Az acélszerkezetű üvegpalota építési engedélyét a bukaresti első kerületi önkormányzat 2006 febuárjában adta ki a Cathedral Plaza elnevezésű projekt megvalósítójának, a Millennium Building Development cégnek, az építkezés két héttel később meg is kezdődött. Egy hónap elteltével azonban a bukaresti római katolikus érsekség jogi úton támadta meg az építési engedélyt.

Az érsekség érvei között nem csupán esztétikai szempontok szerepeltek. A 19 emeletesre tervezett modern épületnek négy szintje a föld alatt lenne, ezekben kétszáz gépkocsi számára garázst alakítanának ki. Az építés ellenzői szerint tekintettel arra, hogy a román főváros szeizmikus területnek számít, egy erősebb földrengés esetén az új épület ugyan nem omlana össze, de ingadozása és rázkódása következtében háromszáz méteres körzetben gyakorlatilag mindent elpusztítana, így a 125 évvel ezelőtt épült neogótikus katedrális épségét is veszélyezteti.

Az építkezés ellen a bukaresti szenátus, a Bukaresti Főegyházmegye, sőt maga XVI. Benedek pápa is szót emelt. A három évig tartó szervezett tiltakozási kampány végül eredményesnek tűnt, egy bírósági ítélet ugyanis 2009. februárban visszavonta a három évvel korábban kiadott engedélyt. Ezt azonban sikeresen támadta meg a Millennium Building Development, egy bíróság június 25-i döntésével zöld utat adott a munkálatok folytatásához.

Rovatok