Index Vakbarát Hírportál

Átengedték a karlendítős kerti törpéket

2009. július 23., csütörtök 15:11

A nürnbergi ügyészség engedélyezte a karlendítős kerti törpék kiállítását a városban. A szobrokat készítő művész szerint alkotásai a náci rendszer kritikái.

A nürnbergi ügyészség úgy döntött, hogy nem ütközik törvénybe az éppen kart lendítő kerti törpék kiállítása az egyik művészeti galériában, írja a Telegraph. Az ügyészség szerint a 40 centiméteres szobor a náci rendszer kritikájának tekinthető, nem pedig élteti azt.

A német törvények tiltják a feltűnő náci szimbólumok alkalmazását. A második világháború befejeződése óta Németországban tilos a hitleri korszakból származó karlendítés, a horogkeresztek és a különböző más náci jelek használata.

A művész azt állította, hogy a náci rendszer bírálatának szánta a törpét. "Elég egyértelmű, hogy a kerti törpék bolondságokat csinálnak. 1942-ben a nácik agyonlőttek volna ezért" - idézték Ottmar Hoerlt, a szobrok alkotóját az ügyészek.

Bár nem indítanak eljárást Hoerl ellen, de az ügyészség mindenkit óva intett attól, hogy hasonló művészi alkotásokkal próbálkozzon.

Hoerl már Belgiumban, Olaszországban, és a Németországban található Aschaffenburgban is kiállította az aranyszínű kerti törpéket. Nürnbergben azonban komoly felháborodást váltott ki a lakosokban az ötlete.

Rovatok