Index Vakbarát Hírportál

A feszítővassal érveltek a Balla-perben

2009. augusztus 31., hétfő 20:02 | aznap frissítve

A meggyilkolt Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő gyerekei kedden ismeretlen tettes ellen fejlentést tesznek a Legfőbb Ügyészségen, amellyel az asszony gyilkossággal gyanúsított fiának védője szerint lehetővé teszik a nyomozás kiterjesztését. Az ügyészség továbbra is a fiút vádolja, miközben a védelem egy feszítővassal érvelt, amelyet szerintük a beismerő vallomását visszavonó segédmunkás használhatott.

Tanúmeghallgatásokkal és szakértői vélemények ismertetésével folytatódott a Balla Irma-gyilkosság tárgyalása hétfőn Debrecenben a Hajdú-Bihar megyei Bíróságon.

Feszítővas a bíróságon

A bíróság hétfőn lefoglalta azt a feszítővasat, amellyel a védelem szerint elkövethették a gyilkosságot. A pajszert - mint azt a hétfői tárgyaláson a gyilkosság idején a Balla Irma szomszédságában folyó építkezésen dolgozó vállalkozó elmondta - használhatta az a D. Lajos segédmunkás, aki egy másik, ellene folyó eljárás során beismerte Balla Irma meggyilkolását.

A férfi azonban később visszavonta vallomását, az ügyészség pedig azt állította, hogy D. Lajos drogelvonási tünetei miatt nem volt beszámítható állapotban, ezért nem emeltek ellene vádat. Az ügyészség továbbra is az asszony fiát, S. Sándort vádolja a gyilkosság elkövetésével.

Beszámoltak a mobilhívásokról

A hétfői tárgyaláson az igazságügyi számítástechnikai szakértő, illetve a nyomszakértő jelentését ismertették. Előbbi a Balla Irma és az S. Sándor mobiltelefonjának cellainformációit elemezve megerősítette: a vádlott - ahogyan azt korábban vallotta - a gyilkosság éjszakáján, amikor hazatért egy vidéki szalonnasütésről és nem tudott bemenni a házukba, többször hívta Balla Irmát.

Közben Balla Irma telefonjáról is indítottak hívást a gyilkosság után, de más helyszínről, majd a telefont elásták azon az útvonalon, ahol D. Lajos járt haza.

A nyomszakértő jelentése szerint sem Balla Irma laptopján, sem a kukában talált vörösboros üvegen, sem a kocsijában fellelt pezsgős üvegen semmilyen ujj- vagy tenyér lenyomatot nem találtak, egyedül a lakásban lévő bögrén mutatták ki S. Sándor ujjlenyomatát, de - mint kiderült - a bögre a vádlotté volt.

Feljelentést tesznek Balla Irma gyermekei

Nagy Antal bíró december 2-re napolta el a gyilkossági ügy tárgyalását, amikor több rendőri vezetőt hallgatnak meg tanúként és annak a két önkormányzati bizottságnak az elnökét, amelyekben Balla Irma dolgozott.

Anyjuk meggyilkolása miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek az ügyészségen Balla Irma gyermekei, közölte a tárgyalást követően Magyar György ügyvéd, az anyja meggyilkolásával jelenleg vádolt S. Sándor védője.

Felidézte, hogy a bíróság hétfőn lefoglalta azt a feszítővasat, amely a védelem álláspontja szerint a gyilkosság eszköze lehetett. Ugyanakkor elutasította az eszköz hemodinamikai szakértői vizsgálatát, amely kimutathatná: rajta van-e az említett segédmunkás DNS-e. A kedden délelőtt 9 órakora Legfőbb Ügyészségen tett feljelentés az ügyvéd szerint lehetővé teszi a nyomozás kiterjesztését.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt brutális körülmények között, a lakásában gyilkolták meg 2007 húsvétján. Holttestét a fia találta meg, ő értesítette a rendőrséget. Egy évvel később a rendőrség a fiút, S. Sándort gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével, s előbb őrizetbe vették, majd egy évig előzetes letartóztatásban tartották. Jelenleg szabadlábon védekezik.

Rovatok