Index Vakbarát Hírportál

Pilótahiba okozta a Comore-szigeteknél lezuhant Airbus katasztrófáját

2009. szeptember 4., péntek 12:16

A korábbi feltételezésekkel szemben mégsem a gép rossz műszaki állapota, hanem a pilóta hibája okozhatta az Airbus balesetét a Comore-szigeteknél. A francia nyomozóknak állítólag bizonyítéka is van erre, bár hogy mi, azt még nem hozták nyilvánosságra.

Francia nyomozóknak bizonyítékuk van arra, hogy a pilóta hibája miatt zuhant az Indiai-óceánba a Yemenia jemeni légitársaság Franciaországból indult járata a nyáron. A június harmincadikai katasztrófát a fedélzeten lévő 153 ember közül csak egy 13 éves francia lány élte túl.

"Úgy tűnik, hogy pilótahiba történt" - közölte egy neve elhallgatását kérő francia tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Megállapítását egy másik tisztségviselő is megerősítette az AFP-nek. Korábban tisztségviselők még arra utaltak, hogy a gép nem volt biztonságos. Hivatalos magyarázatot egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

A gép repülési adatait, valamint a pilótafülkében zajlott beszélgetéseket rögzítő fekete dobozokat augusztusban találták meg, és jelenleg is vizsgálják a francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozóiroda (BEA) szakértői Franciaországban.

A Yemenia jemeni légitársaság Párizsból Moroniba tartó A310-es repülőgépe június 30-án csapódott az Indiai-óceánba, fedélzetén 153 emberrel. A 142 utas és a 11 főnyi személyzet többsége Franciaország és a Comore-szigetek, illetve a két ország közös, kettős állampolgára volt.

Rovatok