Index Vakbarát Hírportál

Özönvíz csapott le Törökországra

2009. szeptember 9., szerda 12:05 | aznap frissítve

Eddig 23 holttestet találtak a török hatóságok az ország heves esőzések sújtotta északnyugati részén, ahol áradások pusztítanak.

Felhőszakadások okozta áradásokban több mint húsz ember vesztette életét szerda reggelig Törökország északnyugati részén a legfrissebb jelentések szerint.

Az isztambuli kormányzó megerősítette, hogy legalább 23 ember meghalt, nyolc embert eltűntként tartanak nyilván.

Különösen súlyos helyzet alakult ki Isztambulban és környékén. Sok ember nem tudta elhagyni időben otthonát, mert a hirtelen keletkezett árvíz elzárta a menekülési útvonalakat, és többen az épületekbe zúdult áradatban fulladtak meg. Egy elöntött benzinkút területén hét holttestre bukkantak.

A csónakokkal és létrákkal felszerelkezett mentőalakulatok eddig házak tucatjaiból mentettek ki embereket, akik nem tudtak időben biztonságos helyre menekülni. Sokan a háztetőkre menekülve, az autósok gépjárműveik tetejére mászva várták a segítséget.

Isztambulban a hirtelen lezúdult csapadék miatt több mint egyméteresre duzzadt sok helyen a víz az utcákon. Kétezer épületet, számos iskolát, kórházat és sportlétesítményt öntött el a víz. Isztambul környékén több forgalmas főutat lezártak, mert már inkább megáradt folyókra emlékeztetnek. A vízszint néhol két-két és félméteresre emelkedett.

A legnagyobb károk Isztambul nyugati, alacsonyan fekvő területein keletkeztek, a történelmi óvárost, a turisták által sűrűn látogatott Sultanahmet negyedet viszont nem érintette az áradás. Az első becslések szerint az özönvíz 70-80 millió dolláros kárt okozhatott.

Az időjárás-jelentések szerint szerda reggel az évszak átlagánál kétszer nagyobb mennyiségű csapadék hullott Isztambulra és környékére. A meteorológusok közlése szerint 80 éve nem zúdult ilyen heves eső a térségre.

Rovatok