Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a passzív eutanáziát kérő ausztrál férfi

2009. szeptember 21., hétfő 08:54

Meghalt hétfőn az az ausztrál férfi, aki mind a négy végtagján lebénult és bírósági engedéllyel kérhette az őt ápoló céget, hogy leállítsák mesterséges táplálását. A precedens értékű augusztusi ítéletben Nyugat-Ausztrália legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy a 49 éves férfit kezelő betegápoló céget nem terheli jogi felelősség, ha kérésének megfelelően abbahagyják etetését.

Meghalt mind a négy végtagján lebénult Christian Rossiter hétfőn kora reggel az őt kezelő otthonban, Perth városában, egy mellkasi fertőzés miatt, közölte a férfi testvére. Ez azután történt, hogy augusztus közepén Nyugat-Ausztrália szövetségi állam legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy a 49 éves férfinak joga van dönteni arról, hogy milyen módszerekkel kezelik, és akarata ellenére nem lehet ételt, és vizet juttatni szervezetébe.

A szabadidősportokért rajongó egykori bróker tavaly bénult le minden végtagján, miután több balesetben szerzett gerincsérülési jelentősen rosszabbodtak. A férfi 1988-ban harminc métert zuhant egy épületből, és sérülései 2004-ben súlyosabbá váltak, miután kerékpározás közben elütötte egy autó.

A 49 éves férfi a bírósági döntés előtt közfelhívásban kérte, hogy engedjék meghalni, közölve, hogy "teste rabja lett", és a legalapvetőbb dolgokat sem tudja végrehajtani. "Nem tudok mozogni, nem tudom kifújni az orromat, vagy letörölni könnyeimet" - mondta el Rossiter, hozzátéve, hogy nem fél a haláltól, csak a fájdalomtól.

A bírósági eljárást a férfit kezelő otthont üzemelő betegápoló cég, a Brighwater Care Group nevű cég indította. Azt akarták megtudni, hogy a mesterséges táplálás leállításának lennének-e jogi következményei a cégre nézve. A Brightwater közlése szerint nincsen álláspontjuk az ügyben, csak annyit akartak tudni, hogy törvényt sértenének-e azzal, hogy teljesítik betegük kérését.

Rovatok