Index Vakbarát Hírportál

Új elfogatóparancs az ír gázoló ellen

2009. október 7., szerda 14:33 | aznap frissítve

Új elfogatóparancsot küldtek a magyar hatóságok ír kollégáiknak a 9 évvel ezelőtti leányfalui gázoló kézre kerítése érdekében. A két gyermek halálával járó baleset évekkel ezelőtt történt, a gázolót a mai napig nem sikerült börtönbe juttatni.

A Blikk szerdán írt arról, hogy a mai napig nem sikerült börtönbe juttatni azt az ír férfit, aki kilenc évvel ezelőtt Leányfalun halálra gázolt egy négyéves kisfiút, és kétéves húgát. A gázoló egy ír biztosítótársaság egyik igazgatója volt, akit letartóztattak ugyan, de szabadulása után hazament.

A magyar bíróság három év börtönre ítélte, de Írország nem adja ki Magyarországnak, mondván a férfi nem menekült el az országból, és hivatalosan az ítéletről sem tudott.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szerdán azt közölte, hogy az ír jogszabályok módosítása lehetővé tette, hogy ismét, egy új európai elfogatóparancsot küldjenek a magyar hatóságok. Az elfogatóparancs végrehajtásáról az illetékes ír bíróságok döntenek. A tárca leszögezi: mindent megtesznek, hogy a magyar bíróság ítéletének érvényt szerezzenek.

Az elgázolt gyerekek apjának ügyvédje szerint újból ki kellene adni a férfi ellen az elfogatóparancsot, mert nemrégiben új körülmények merültek fel ellene: letartóztatása, majd szabadulása után napokkal Budapesten keletkezett ugyanis egy ügyvédi meghatalmazás, amelyen a férfi aláírása szerepel. A rendőrség most azt próbálja kideríteni, hogy hamis-e az aláírás, vagy a gázoló tényleg járt Magyarországon, mert akkor hivatalosan is értesülhetett az ítéletről. A minisztérium erre részleteiben nem reagált.

Rovatok