Index Vakbarát Hírportál

Iskolai baleset: égett kéz, hiányzó ujjak

2009. október 13., kedd 08:12 | aznap frissítve

16 és fél ezer fontra - átszámítva csaknem 5 millió forintra - büntetett meg egy bíróság egy brit iskolát, amiért a gondatlanságuk miatt súlyos balesetet szenvedett az intézményben egy 16 éves lány még 2007-ben. A lány keze megégett, miután beleragadt a száradó gipszbe. Emiatt később nyolc ujját vesztette el.

A szörnyű következményekkel járó baleset 2007 januárjában történt a művészeti órán, a Lincolnshire megyében lévő Boston egyik iskolájában. A lány gipszlenyomatot akart készíteni mindkét kezéről. Mint a későbbi vizsgálat megállapította, a tanára szólt neki, hogy tegye a kezeit egy vödörbe, amiben agyag van. A vizsgálat szerint a felügyelet nélkül hagyott lány ez után magától, nagy mennyiségű folyékony gipszet öntött a vödörbe, és amikor a gipsz kötni kezdett, nőtt a hőmérséklete is, mint a szakértők később megállapították, 60 fokra hevült. De ekkor a gyerek már nem tudta kihúzni a kezeit, amelyek beleragadtak a forró gipszbe.

A sikoltozó lány segítségére siető tanárok, majd az iskolai egészségügyisek csak szerszámokkal tudták kiszabadítani a kezeit, amelyeken akkor már súlyos égési sérülések voltak. A lány kezein 12 műtétet végeztek plasztikai sebészek, de eredménytelenül: a gyerek nyolc ujját kellett végül amputálni, és mindkét keze deformálódott. A bíróság előtt az iskola vezetői elismerték, hogy megszegték az egészségügyi és biztonsági szabályokat, ráadásul nem jelentették az esetet az illetékes egészségügyi hatóságnak, amely csak később, a plasztikai sebészektől értesült arról, hogy mi történt. A bíróság végül 16 és fél ezer fontra büntette az iskolát.

Azt nem tudni, hogy a gyerek családja perel-e, és hogy milyen büntetést szabott ki az iskola a tanárra, akinek az óráján történt a baleset. A család ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy a lány már megnyugodott a sok szenvedés után, és azt tervezi, hogy egyetemre megy, később pedig tanár lesz. Az iskola közleményt adott ki, amelyben azt írják: büszkék arra, hogy a lány visszatér hozzájuk. A közlemény egyben tudatja a tanulókkal és szüleikkel, hogy alaposan felülvizsgálták a belső szabályokat, és többé nem fordulhat elő olyan baleset, mint amilyen a lánnyal történt.

Rovatok