Index Vakbarát Hírportál

Halálos baleset a hajdúszováti vasúti átjáróban

2009. október 17., szombat 14:07

Nyitva volt a félkarú sorompó a 4-es főút hajdúszováti leágazásánál lévő vasúti átjáróban, feltehetően ennek is szerepe lehetett abban, hogy egy autós egy mozdonnyal összeütközött szombaton.

Mozdonnyal ütközött egy autós szombaton, kora délután Hajdú-Bihar megyében. A karambol a 4-es számú főúton, a hajdúszováti leágazásnál, egy vasúti átjáróban történt, az autó sofőrje a helyszínen meghalt.

A személygépkocsit a mozdony kettészakította, és hátsó felét több száz méteren át tolta maga előtt. A gépkocsironcs kigyulladt, és a tűz átterjedt a mozdonyra is.

Bár a tűzoltók nagy erőkkel voltak a helyszínen, a mozdony még sokáig lángolt, az oltást ugyanis csak akkor kezdhették meg, amikor áramtalanították a vasúti felső vezetéket.

Egy szemtanú elmondta, hogy az előtte haladó gépkocsi megállt a vasúti átjáró előtt, majd a nyitott félkarú sorompó mellett ráhajtott a vasúti pályára, és ekkor történt a csattanás. A szemtanú pontosan emlékezett rá, hogy a félkarú sorompó nyitott volt, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a fénysorompó fehéren vagy pirosan villogott. (A KRESZ szerint önmagában a nyitott sorompó nem jelenti azt, hogy nem jön vonat, lehet hogy a berendezés meghibásodott, ekkor a fénysorompó jelzése a mérvadó.)

A baleset miatt mindkét vágányon megállt a forgalom a Debrecen-Hajdúszoboszló között, emiatt késésekre kell számítani a Budapest-Szolnok-Debrecen vasútvonalon. A baleset körülményeinek tisztázására együtt helyszínelnek a rendőrök és a vasúti szakemberek.

A MÁV úgy tudja, hogy az átjáróban a félsorompó és a fényjelző készülék is működött..

A rendőrség tájékoztatása szerint egy nő volt a baleset áldozata. A mozdonyvezető nem sérült meg.

Rovatok