Index Vakbarát Hírportál

Baleset a Chinoin újpesti gyógyszerüzemében

2009. október 26., hétfő 19:23

Baleset történt a Chinoin Zrt. újpesti üzemében hétfőn, két embert szállítottak kórházba mérgezés gyanújával, mondta el kérdésünkre Rózsa Iván, a társaság kommunikációs vezetője.

Előre tervezett karbantartás közben egy csövet emeltek le, amiben elvileg levegő áramlik, illetve előfordulhat benne pára is, most azonban nagyon kis mennyiségű, pár milliliternyi nátrium-azid folyt ki belőle, fejtette ki.

A nátrium-azid egy rendkívül mérgező vegyület, használható robbanóanyagként, de alkalmazzák gépjárművek légzsákjaiban is. Belégzéskor köhögésre ingerel, fejfájást, légszomjat, vérnyomáscsökkenést, eszméletvesztést okozhat.

A helyiségben tartózkodók az előírásoknak megfelelő kötelező védőruhát viselték (szkafander vagy gázálarc), egyikük azonban, aki egyébként gázálarcot viselt, rosszul lett. Később egy másik munkatársuk is rosszul lett, ő azonban nem is tartózkodott abban a helyiségben, ahol a mérgező anyag kifolyt. Az ő esetében végül kiderült, hogy nem mérgezésről van szó, csak megijedt kollégája rosszullététől.

Mindkét embert az újpesti kórházba szállították megfigyelésre, állapotuk stabil és kielégítő, az orvosok szerint kedden várhatóan hazamehetnek, mondta Rózsa Iván.

A társaság belső vizsgálatot indított, pár napon belül további részletek is kiderülnek a történtekről, tette hozzá a kommunikációs vezető.

Rovatok