Index Vakbarát Hírportál

Utazási irodájuk volt az embercsempészeknek

2009. október 29., csütörtök 17:40 | aznap frissítve

Vietnami embercsempészeket fogtak el Budapesten. A banda hét tagja már 2008 óta juttatott ki illegálisan vietnami állampolgárokat Angliába. Több országban is őrizetbe vettek gyanúsítottakat, a magyar akcióban 14 helyszínen tartottak házkutatást.

Elfogták egy nemzetközi embercsempész-banda hét tagját, akik jelentős összegért, mások papírjait felhasználva vietnami állampolgárokat juttattak ki Angliába, közölte Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) osztályvezetője.

A két vietnami, négy vietnami származású magyar állampolgárságú és egy magyar állampolgárságú embert csütörtökön fogták el Budapesten, de több európai országban is fogtak el gyanúsítottakat, illetve adtak ki ellenük nemzetközi elfogatóparancsot. A budapesti akció mellett 14 helyszínen tartottak házkutatást, az akcióban 54 rendőr vett részt, tette hozzá Boross.

A banda tagjai pénzért okiratokat "béreltek" Magyarországon legálisan élő, vietnami származású, de magyar állampolgárságú emberektől, és az erre a célra létrehozott utazási irodán keresztül autóval, busszal, repülővel, akár több országon át több tucatnyi embert juttattak ki Angliába fejenként 7-10 ezer euróért.

Az elkövetők a megszerzett okiratokban lévő fotókon láthatóhoz hasonlóra alakították át a kicsempészésre váró emberek hajviseletét. Az utazás során az illegálisan külföldre jutó emberekkel tartott egy kísérő is, akinek az volt a feladata, hogy az iratokat visszahozza Magyarországra.

A bűnszervezet tagjai 2008-tól folyamatosan szervezték az emberek kicsempészését a szigetországba. Az buktatta le őket, hogy a külföldi társszervek több embert elfogtak, és a szálak Magyarországra vezettek, mondta az NNI kiemelt ügyek migrációs osztályának vezetője.

A Budapesten elfogott hét embert a Fővárosi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte, de több ember ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, és további letartóztatások várhatók, mondta Boross Zoltán. A most elfogott emberek között vannak "utaskísérők" és a csempészhálózat szervezői is.

Rovatok