Index Vakbarát Hírportál

Hét gyerekből egyet kaptak vissza a kövér szülők

2009. november 4., szerda 15:25

Munkanélküli és erősen túlsúlyos az a két skót szülő., akinek hét gyerekét, köztük egy kéthetes csecsemőt állami gondozásba vett Dundee városa. A 145 kilós anyuka szerint az állam diszkriminálja őt túlsúlya miatt, az apuka szerint pedig sok gyümölcsőt kapnak a gyerekek. Akik a hatóságok szerint veszélyesen kövérek, így maradnak állami gondozásban, kivéve a csecsemőt, őt visszakapják szülei.

Visszakerült szerdán szüleihez Skóciában egy kéthetes baba, akit tanácsi határozattal helyeztek korábban állami gondozásba. A városvezetés úgy vélte: annyira kövérek a szülők, hogy nem tudnák megfelelően ellátni a gyereket. Az asszony két hete szülte meg császármetszéssel a kislányt a skóciai Dundee város Ninewells nevű kórházában.

Alig 24 órával később szociális munkások jelentek meg a szülőszobában, és a gyerek védelmében hozott tanácsi határozatot megmutatva elvitték a babát. A szülőknek, akiknek nevét nem hozták nyilvánosságra, még további hat gyerekük van, és mindegyiket állami gondozása vették ebben az évben.

Az apa csaknem 115 kiló, az anya pedig több mint 145 kiló. A skóciai szociális hatóságok már tavaly amiatt aggódtak, hogy néhány gyerek már veszélyesen dagadt. A szülők azt állították, hogy mindegyik gyereküket egészségesen etetik, mert sok gyümölcsöt adnak nekik és nem kapnak szénhidrátban gazdag ételeket, rendesen öltöztetik és járatják őket iskolába. Az apa azt nyilatkozta a médiának, hogy ezért hamis az a beállítás, amely szerint nem tudnak megfelelően gondoskodni gyermekeikről.

Az asszony azt mondta a brit Sky News tévének, hogy az állam diszkriminálja a súlya miatt. "Amikor elvették tőlem a babát, kirántottam a tűt a karomból, és amennyire az állapotomból tellett rohantam a pici után, ki a kórházból is, hogy visszakapjam őt. Imádom a gyerekeimet és mindent megteszek értük.” - mesélte a nő.

A kéthetes kislányt végül visszakapták a szülők egy újabb hatósági döntés után. A férfi és a felesége is azt mondták, hogy az összes gyereket vissza akarják kapni. " Három gyerek jelenleg egy kövéreket kezelő klinikán van. A Sky News szerint a legidősebb gyerek maga kérte, hogy vegyék el a szüleitől.

Dundee városi tanácsának szóvivője szerdán azt mondta, hogy "csupán a súlyproblémák miatt nem vesznek el szülőktől gyereket". Azt is mondta, hogy csak a gyerekek érdekeit tartják szem előtt, és több oka volt annak, ami a jelen esetben történt. Részleteket azonban nem árult el. Annyit tudni, hogy mindkét szülő munkanélküli, nemrég költöztek a kis bérlakásukból egy négy hálószobás családi házba, de hogy miből, azt nem tudni.

Rovatok