Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom embert ölt meg az amerikai hadsereg pszichiátere

2009. november 5., csütörtök 21:48 | tizennégy éve frissítve

Egy amerikai őrnagy tizenhárom embert megölt, harmincegyet megsebesített a texasi Fort Hood katonai támaszponton. A támadót, a bázison pszichiáterként dolgozó őrnagyot is meglőtték, de állapota már stabíl, őrizetben van. Három másik katonát pedig őrizetbe vettek, de később elengedték őket. A Fort Hood-i támaszponton segítenek a harctérről hazatérő katonáknak feldolgozni az őket ért stresszt.

Tizenhárom katonát megölt, 30-at megsebesített az amerikai hadsereg texasi bázisán, Fort Hoodban a hadsereg egyik pszichiátere. Nidal Malik Hasan őrnagyot végül eltalálták, de a korábbi hírekkel szemben nem vesztette életét. Állapota stabil, őrizetbe vették. Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa, az amerikai muzulmánok szervezete közleményben határolódott el a gyilkosságoktól. A korábbi feltételezések szerint a támadást többen hajtották végre - három katonát őrizetbe is vettek -, de a nyomozás jelenlegi állása szerint mégis csak Hasan lövöldözött.

A rendőrség házkutatást tartott Hasan otthonában, hátha találnak valamit, ami utalhat a támadás okára, jelentette a CNN.

A 39 éves őrnagy a Virginia Tech egyetemen végzett pszichiáterként, a Fort Hood-i Darnall Katonai Orvosi Központban szolgált, ahol a frontról hazatérő katonákat kezelik, például ha poszttraumatikus stresszel küzdenek.

Hasan jordániai származású, de amerikai állampolgár. Virginiában született, sosem teljesített szolgálatot az Egyesült Államok területén kívül. Családja nevében unokatestvére, Nader Hasan biztosította együttérzésről az áldozatok rokonait. "Családun szereti Amerikát. Büszkék vagyunk országunkra, és elkeserített minket a mai tragédia. Egyelőre többet nem tudunk mondani" - nyilatkozta.

Később a Fox Newsnak arról beszélt, hogy unokatestvérét származása miatt zaklatták a seregben, és ügyvédet is fogadott, mert ki akart lépni.

Texas republikánus szenátora, Kay Bailey úgy tudja, hogy Hasant hamarosan Irakba küldték volna, "emiatt zaklatott volt". "Most komoly nyomozás folyik, hogy mi is folyt és miket csinálhatott, ami eddig nem volt ismert" - mondta a CNN-nek.

Az áldozatok közül tizen katonák voltak, egyikük pedig egy rendőrtiszt. Két sebesült állapota nagyon súlyos, mondta Christopher Hogue, a támaszpont szóvivője.

A Texas középső részén, Austin és Waco között félúton található katonai központot lezárták, és a CNN szerint az összes amerikai bázison is szigorúbb biztonsági előírásokat vezettek be. Az FBI szerint ugyanakkor nincs terrorizmusra utaló jel.

A bázison kezelik a harctérről hazatérő katonákat

Fort Hood az amerikai hadsereg legnagyobb katonai bázisa, negyvenezernél is több katona állomáshelye. A külföldi hadszinterekről hazatérő katonák a Fort Hood-i bázisra érkeznek, itt segítenek a pszichológiai problémákkal küzdőknek feldolgozni a harctéri stresszt, és visszailleszkedni nekik a társadalomba.


View Larger Map

A lövöldözés a bázis készenléti központjánál történt, ahol a háborús bevetésre, Afganisztánba vagy Irakba utazó, vagy éppen hazatérő katonák az utolsó orvosi vizsgálaton esnek át.

A napokban több ezer Afganisztánba és Irakba induló katona készült fel a bázison, mondta Hutchison szenátor.

Komoly stresszhatásnak vannak kitéve

Elemzők emlékeztettek rá, hogy a külföldön harcoló katonák komoly stressznek vannak kitéve. Az Afganisztánban és Irakban is harcoló amerikai hadseregben minden korábbinál több öngyilkosság történik, és egyéb jelek is utalnak a túlterhelt katonák feszült állapotára.

Júniusban a Fort Hoodot vezető tábornok azt mondta a CNN-nek, hogy próbálja enyhíteni a katonákra nehezedő stresszt.

2008 szeptemberében egy Fort Hoodban szolgáló 21 éves katona agyonlőtte az egyik felettesét, majd magával is végzett, írja a Fox News. 2009 júliusában pedig egy Irakból hazaérkező katona lőtte le egy társát, mindketten Fort Hoodban állomásoztak.

Rovatok