Index Vakbarát Hírportál

Centiméterről, centiméterre fésülik át a hármas gyilkosság helyét

2009. november 6., péntek 12:53

Nemcsak a tompaiakat, de a kelebiaiakat is megrendítette K. József, felesége és lánya brutális megggyilkolása. A rendőrségi helyszínelés harmadik napja tart, és lehet, hogy még a hétvégén is tartani fog a nyomok, bűnjelek gyűjtése.

Még mindig tart, és előreláthatólag nem is fejeződik be egyhamar a szerda este megkezdett rendőrségi helyszíni szemle a tompai hármas gyilkosság helyszínén, tudta meg az Index Nyikos Tamás hadnagytól, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. A bűnügyi technikusok és a nyomozók lassan, aprólékosan haladnak a helyszínen található nyomok, bizonyítékok és bűnjelek rögzítésével, összegyűjtésével, ma értek el a panzió épületéhez, miután befejezték a pajta átvizsgálását, tette hozzá a sajtóreferens, aki szerint akár napokig is eltarthat a nyomrögzítői munka, még a körülbelüli befejezéséről sem lehet most még nyilatkozni.

Hármas gyilkosság Tompán

Szerdán délután talált rá lakásában lánya a holtan fekvő 65 éves édesapjára. A kiérkező háziorvos megállapította, hogy a férfit agyonverték, ezért kihívták a rendőröket. Elkezdték keresni K. József hozzátartozóit, de a telefonhívásokra nem reagáltak. Végül az egyik melléképületében, egy Renault típusú autó csomagtartójában találtak rá 62 éves felesége és másik, 41 éves lánya holttestére. A panzióban hatan éltek, az elhunytakon kívül a 41 éves nő férje, valamint két gyermekük is ott lakott. A gyerekek közül a fiú közép-, a kislány pedig általános iskolás. Mindketten iskolában voltak a tragédia idején, a betegszállítóként dolgozó férj pedig munkában volt. A lovastanyáról eltűnt egy HYP 860 rendszámú, E290 típusú ezüstszürke Mercedes, amelynek körözését elrendelte a rendőrség. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya több emberen elkövetett emberölés miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen. További részletek >>>

A bűntény helyszíne a helyszínelés miatt még mindig rendőrségi zár alatt van, egyelőre a család megmaradt tagjai sem mehetnek be a több generációnak is otthont adó kétszintes panzió épületébe.

Több elkövető

A helyszíneléssel párhuzamosan folynak a tanúmeghallgatások is, és az esetleges további tanúk felkutatása is. A rendőrség egyébként több elkövetőt keres, bár azt egyelőre a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulták el, hogy hány gyilkosról lehet szó. Az elrabolt ezüstszürke Mercedes E 290-es gépkocsit továbbra is körözik, igyekeznek a mozgását felderíteni.

Bár közel a határ, és a közkeletű feltételezések szerint akár Szerbiából is érkezhettek a rendkívül brutális elkövetők, a rendőrség egyelőre a hazai szálak felgöngyölítésére koncentrál. Ha felmerül olyan adat, ami külföldi elkövetőkre utal, a rendőrség természetesen azonnal felveszi a kapcsolatot határon túli hatóságokkal, így akár elrendelhetik az elvitt autó nemzetközi körözését is.

Képek a helyszínről

Felmerült az is, hogy a pár száz méterre lévő határátkelőhely közelsége miatt, a környéken lévő sok üzlet és vállalkozás miatt lehetnek olyan térfigyelő kamerák, amelyek rögzíthettek esetleg értékelhető képet. A rendőrség azonban egyelőre nem talált olyan kamerát, aminek képét érdemes lett volna megvizsgálni.

Kelebia alpolgármestere volt

"A kelebiaiakat is megdöbbentette és megrendítette Kicsi és felesége, lánya halála" - mondta az Indexnek Maczkó József, a szomszédos Kelebia polgármestere. K. József maga is kelebiai lakos volt, a rendszerváltás utáni években a község alpolgármestere volt, előtte lakatosként dolgozott sokáig, lelkiismeretes és jó szakember volt, emlékezett vissza Maczkó József, aki jól ismerte az elhunytat.

K. József a kilencvenes évek elején a térségben igen divatos virágkertészetben, fóliasátras termesztésben látta meg a vállalkozási lehetőséget, és ebbe belevágva teremtette meg jómódjának alapjait. A profitot aztán panzió felépítésébe fektette és a Két-Kovács fogadó és lovastanya üzemeltetőjeként meglehetősen nagy forgalmú vendéglátóhelyet tudhatott magáénak. A térségben a határ közelsége miatt nagy az átmenő forgalom, az átjáró kereskedelem, erre alapozva lett sikeres K. József vállalkozása, de akár ez is okozhatta végül a vesztét.


Két-Kovács Fogadó, Tompa, Alsósáskalapos tanya 45 nagyobb térképen való megjelenítése

Körülbelül három évvel ezelőtt megroppant a vállalkozó egészsége, súlyos csontritkulása kerekes székbe kényszerítette, volt, hogy állni sem bírt már, sokszor járókerettel közlekedett. "Feleségével hetente jártak Szegedre kezelésre, Kelebián keresztül mentek mindig, láttam őket gyakran. Az elkövetők valószínűleg tudhatták, hogy mikor találják otthon őket" - mondta Maczkó József.

Alvilági leszámolás vagy rablógyilkosság?

A környékbeliek beszélnek erről is arról is, hogy mi lehetett az oka a kegyetlen hármas gyilkosságnak, vannak aki szerint valamiféle leszámolás volt, mások szerint viszont az elkövetők nem voltak annyira profik: egy jól azonosítható autót zsákmányoltak, és a gyilkosságok elkövetési módja sem vall profikra. Szóba került természetesen a kilencvenes években olyannyira jellemző olajkereskedelem, olajmaffia esetleges szerepe is, de így 2009-ben, kézzelfogható tények, adatok ismerete nélkül már igen nehéz bármit is kijelenteni, de még feltételezni sem, hogy köze lehetett-e a hármas halálhoz a szervezett alvilágnak.

A három meggyilkoltat nagy valószínűséggel a kelebiai temetőben helyezik majd végső nyugalomra a családi kriptában. A község önkormányzata - hasonlóképp Tompához - szintén kész segítséget nyújtani a családtagoknak, bár egyelőre a tragédia közelsége miatt erről még született konkrét javaslat, és K. József meggyilkolt lányának férje sem jelezte még, hogy szükségük lenne segítségre. Az elhunyt asszony férjének kollégái bankszámlát nyitottak a két, félárván maradt gyermeknek és az apának (OTP 11773322-01025367).

Rovatok