Index Vakbarát Hírportál

Negyvenmillióért internetezett egy hónapig

2009. november 18., szerda 17:34

A France Télécom 160 ezer eurót számlázott egy Fontainebleau-ban mentőorvosnak egyhavi internethasználatért. A férfi úgy tudta, hogy a korlátlan interhasználatról kötött szerződés a letölthető adatmennyiségre is vonatkozik, előfizetését filmek letöltésére használta. Kiderült, hogy a korlátlan használat csak a felhasználási időről szól.

Egy lakás árát, közel 160 ezer eurót (42,6 millió forintot) követel a France Télécom egy előfizetőjétől egyhavi internethasználatért. A francia távközlési vállalatnál a héten ez a harmadik rekord túlszámlázási eset, amelyről a francia sajtó hírt adott.

A Párizs közeli Fontainebleau-ban mentőorvosként dolgozó Jean Spadaro a többi panaszoshoz hasonlóan korlátlan használatú 3G mobilinternet-használatra fizetett elő havi 49 euróért (13 ezer forintért) a francia távközlési vállalatnál. Az első, májusi számláján azonban 159 212 euro volt befizetendő összegként feltüntetve.

"Először azt hittem, ez valami vicc. Elsőként az lepett meg, hogy a szolgáltató a hónap során nem értesített, hogy túlléptem volna a megengedett fogyasztást. Elég hihetetlen, amikor egy nap az ember 160 ezer eurós számlát kap kézhez egyhavi internetezésért" - mondta a férfi szerdán a France Info hírrádióban.

Mivel az előfizető előzetes engedélyével a France Télécom elvileg automatikusan leemelheti a havi fogyasztás ellenértékét a számlájáról, amit a szolgáltató meg is próbált tenni, jelenleg a pórul járt férfi azért fizet havonta a bankjának, hogy az ne utalja át a rekordösszeget a France Télécomnak.

A többszöri reklamálás ellenére a szolgáltató írásban figyelmezette az előfizetőt, hogy amennyiben nem fizeti be az összeget, lefoglaltatja a vagyonát.

Az orvos arra panaszkodik, hogy az előfizetés aláíráskor a távközlési vállalat a kezébe nyomott egy tízoldalas szerződést, de azt soha senki nem magyarázta el, hogy a korlátlan 3G mobilinternet-használat csak a felhasználási időre vonatkozik, de a letölthető adatmennyiségére nem. Az orvos pedig filmek letöltésére használta előfizetését, de nem tudta, hogy 1 gigabájt túllépése után plusz díjat kell fizetnie a szolgáltatónak.

Hasonló eljárás áldozata lett két nantes-i vállalkozó, akik kétheti internethasználatért 39 500 eurós (10,5 millió forintos) számlát kaptak kézhez. A vállalkozók spanyol hivatali útjukon használták a 3G-s mobilinternetet egy ottani szolgáltató hálózatán, a külföldi használatot pedig a filmek letöltéséhez hasonlóan nem fedezi a France Télécom korlátlan előfizetése.

Egy, a belga határ közelében élő családnak pedig közel 46 ezer eurót (12,3 millió forintot) számlázott ki a France Télécom egyhavi internethasználatért. Ebben az esetben a szolgáltató úgy véli, hogy a férj mobiltelefonja feltehetően egyszerűen átállt egy belga szolgáltató hálózatára, és azon internetezett a család egész hónapban.

Rovatok