Index Vakbarát Hírportál

42 bányász halt meg Kínában

2009. november 21., szombat 07:44 | aznap frissítve

A bányarobbanás idején 528-an dolgoztak a mélyben. Sokan a föld alatt rekedtek a gázrobbanás miatt.

Negyvenkét bányász életét vesztette, hatvanhat munkást pedig eltűntként tartanak számon, miután gázrobbanás történt szombaton az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány Hokang városához tartozó szénbányájában.

A robbanás erejét mutatja, hogy a bányától mintegy húsz méternyire lévő épületek ablakai is betörtek.

A helyi bányabiztonsági felügyelet tájékoztatása szerint a Longmei bányaipari vállalat megerősítette, hogy 528 bányász dolgozott a mélyben a robbanás időpontjában, helyi idő szerint hajnali fél háromkor. A vállalat előbb azt közölte, hogy 389 embernek sikerült kimenekülnie, később 399-re módosította a számot.

A bánya mintegy 400 kilométerre található a tartomány székhelyétől, Harbintól. A mentés folyamatban van.

A kínai szénbányák - amelyek az ország energiatermelésének 70 százalékához nyújtanak energiaforrást - a legveszélyesebbek közé tartoznak a világon. Bár a nagyobb állami bányákban szigorúbbak a biztonsági intézkedések, mint a magántulajdonban lévő kisebb bányákban, azokban is történnek a mostanihoz hasonló balesetek. A hivatalos adatok szerint több mint 3200 bányász vesztette életét tavaly az országban történt bányabalesetekben, ám független megfigyelők szerint az áldozatok száma ennél jóval magasabb is lehet.

Rovatok