Index Vakbarát Hírportál

Farkas Péter ügyvédje felmentést kért

2009. december 4., péntek 16:17

A vádhatóság az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kért a szökésben levő Farkas Péter olimpiai bajnokra az ellene, testvére és harmadik társa ellen kábítószer-termesztés miatt indult büntetőügyben a Fővárosi Bíróságon. A sportoló védője ugyanakkor felmentést kért.

A vád szerint a három férfi hat-nyolc évvel ezelőtt marihuána előállítására szolgáló növény termesztésébe kezdett egy XVII. kerületi ingatlanon. A helyszínt a bíróság péntek délelőtt meg is tekintette.

A bírósági eljárásban először felmentő ítélet született, amelyet a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett, és új eljárást rendelt el. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezután első fokon, nem jogerősen Farkas Pétert öt évre ítélte, és elrendelte egy másik ügyben kiszabott felfüggesztett büntetésének végrehajtását is. Testvérét hét év szabadságvesztéssel sújtották.

A per pénteki tárgyalásán az ügyész azt mondta: megalapozott volt az elsőfokú ítélet, amelyet a másodfokon lefolytatott bizonyítás eredménye megerősített. Hozzátette: a bíróság azonban nem megfelelő mértékben értékelte a súlyosbító körülményeket, egyebek mellett azt, hogy a vádlottak nagyfokú szervezettséggel, összehangolva követték el tettüket. Farkas Péter esetében semmiképpen nem értékelhető enyhítő körülményként olimpiai bajnoki címe, sportolói életútja - hangsúlyozta.

A vádhatóság képviselője azt kérte a bíróságtól, hogy mindhárom vádlottra súlyosabb szabadságvesztést szabjon ki.

Korábban beismerte

Az elsőrendű vádlott, N. Pál védője az elsőfokú ítélet megalapozatlanságára, iratellenes megállapításaira, helytelen következtetéseire hivatkozva védence büntetésének enyhítését kérte. Utalt rá, hogy a férfi korábban beismerő vallomást tett, és 28 hónapot töltött már előzetes letartóztatásban. A másod- és harmadrendű vádlott, azaz a Farkas-testvérek ügyvédei felmentést indítványoztak.

A megismételt eljárásban tavaly novemberben született ítélet indoklása szerint Farkas Péter testvére és az elsőrendű vádlott 2001 októberétől három éven át követték el a bűncselekményt, így ők tettesként követték el a kábítószerrel való visszaélést, míg Farkas Péter az ehhez szükséges feltételeket biztosította, lelepleződésük után pedig bizonyítékokat kísérelt meg eltüntetni, így ő bűnsegédként felel a cselekményért. A bíró a perbeszédek előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a sportoló esetében ez másként is minősülhet.

Jelentős mennyiség

Az első- és másodrendű vádlottat 2004 októberében azon a XVII. kerületi ingatlanon fogták el, amelyen egy pincében több száz négyzetméteren folyt speciális táptalajon, szellőztető és öntözőberendezések segítségével indiai vadkender termesztése és szárítása.

A helyszínen jelentős mennyiségű marihuánát foglaltak le a rendőrök, akik nem sokkal később Farkas Pétert is elfogták.

A tavaly novemberi, többórás ítélethirdetést Farkas Péter és testvére sem várta meg, így a bíróság csak távollétükben rendelhette el előzetes letartóztatásukat. Az ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután Farkas Péter sem ment vissza a terembe. Mindeközben a tárgyaló előtt rendőrök ültek, ám az ítélet elhangzásáig ők nem tehettek semmit, mivel a testvérek szabadlábon védekeztek.

Ismeretlen helyen

Farkas Péter testvérét egy nappal később Vecsésen elfogták, a volt sportoló azonban jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodik, sajtóhírek szerint Délkelet-Ázsiában, Thaiföldön bujkálhat.

A két előzetes letartóztatásban levő vádlott kéz- és lábbilincsben, kommandósok kíséretében érkezett a tárgyalásra. Az utolsó szó jogán jövő csütörtökön szólalhatnak fel, a bíróság ezután - várhatóan még aznap - hirdet ítéletet.

Rovatok