Index Vakbarát Hírportál

Elsüllyedt egy Izraelbe tartó teherhajó

2009. december 12., szombat 18:45

Az ukrán személyzet 11 tagja eltűnt, a hajó vesztét valószínűleg a vihar okozta.

Elsüllyedt egy Izraelbe tartó teherhajó szombaton a libanoni partoktól mintegy 80 kilométerre, a 12 tagú ukrán legénység 11 tagja eltűnt. Az izraeli hadsereg közlése szerint a Görögországból induló, Salla-2 nevű török vízi jármű az észak-izraeli Haifa kikötőjébe tartott, amikor a viharos Földközi-tengeren felborult és elsüllyedt. Bűncselekményre nem gyanakszanak - tette hozzá a hadsereg szóvivője.

Az izraeli haditengerészet mentőhelikoptereket és búvárokat küldött a helyszínre az eltűntek felkutatására, a kutató akcióban az ENSZ libanoni békefenntartó erejének (UNIFIL) a hajói is részt vesznek. Az UNIFIL egyik tisztje elmondta, hogy az ENSZ haditengerészeti egysége szombatra virradó éjjel vette a Salla-2 vészjelzését. "Sajnos, mire hajóink a helyszínre érkeztek, a togói zászló alatt közlekedő hajó már elsüllyedt" - mondta. A 12 tagú ukrán legénység egyetlen tagját találták csak meg, s tudták kimenteni a vízből.

Izrael és az északról vele szomszédos Libanon régóta feszült viszonyban van egymással, amit csak tovább rontott Izraelnek a libanoni síita Hezbollah milícia ellen vívott 2006-os háborúja. Azóta a UNIFIL haditengerészeti egysége ellenőrzi a libanoni felségvizeket, hogy útját állja a Hezbollah újbóli felfegyverzését szolgáló szállítmányoknak. Az izraeli haditengerészet legutóbb november elején Ciprus közelében fogott el egy antiguai zászló alatt közlekedő, Iránból Szíriába tartó hajót, fedélzetén 300 tonna fegyverrakománnyal, amelyet minden bizonnyal a Hezbollah-nak szántak.

Rovatok