Index Vakbarát Hírportál

Szegeden lezárták a rakpartot

2010. január 3., vasárnap 09:50 | aznap frissítve

Összesen ezer kilométer hosszan rendeltek el a magyarországi folyókon árvízvédelmi készültséget. Szegeden lezárták a rakpartot, a városnál hajnalban tetőzhet a folyó. A Tisza több szakaszán elsőfokú készültséget rendeltek el, árad a Bodrog, a Tarna és a Hármas-Körös is.

Magyarország folyóin vasárnap több mint ezer kilométer hosszan rendeltek el árvízvédelmi készültséget. A Tisza erőteljes áradása miatt a közútkezelő munkatársai vasárnap kora délután lezárták a szegedi alsó rakpartot.

A Felső-Tisza és a Fekete-Körös áradása miatt nagyobb ütemben emelkedik a vízszint Szegednél, mint eddig tervezték, és már most átlépte az eddig előrejelzett legmagasabb, 500 centiméter körüli szintet. A szakemberek szerint egyelőre nem tudni, meddig kell zárva tartani az alsó rakpartot. Most úgy tűnik, hogy a Tisza emelkedése miatt Szegednél nem kell árvízvédelmi készültséget elrendelni.

A Tisza felső szakasza apad, Tivadarnál hajnalban tetőzött 504 centiméteren, alatta még árad. A Vásárosnamény és Tokaj közti szakaszon végig árad, itt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Vásárosnaménynál vasárnap 730 centiméteren várható a tetőzés, Dombrádnál január 3-4-én, 650 centiméteren.

A Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) honlapján közölt összesítés szerint harmadfokú a készültség a Fekete-Körösön 36 kilométeren és a Tarnán a meghibásodott zsilip miatt 13 kilométeren, másodfokú készültség a Túron, a Fehér-, a Kettős-Körösön összesen 158 kilométeren, és elsőfokú a készültség a Bodrogon, a Tiszán az országhatártól Tiszafüredig, a Lónyai-csatornán, a Krasznán, a Szamoson, a Berettyón és a Sebes-Körösön, összesen 830 kilométeren.

A Körösökön tetőzött az ár Erdélyben, de Magyarországon még emelkedik a vízszint. A Fekete-Körösön továbbra is harmadfokú a készültség, az anti vízmércénél vasárnap várható a tetőzés. A folyó vízhozamának csökkenéséhez nagyban hozzájárult, hogy a szombaton megnyitott romániai árvízi tározókba, Kis-Zerindnél és Tamshidánál összesen 3,6 millió köbméter víz folyt ki.

A Fehér-Körös intenzíven árad, még másodfokú készültségi szinten van a vízállás, a leérkező árhullám és a Kettős-Körös visszaduzzasztása miatt január 4-én a délután tetőzhet Gyulánál 650-700 centiméteres szinttel.

A Kettős-Körös Békésnél vasárnap hajnalra elérte a másodfokú készültségi szintet, és a nap folyamán intenzíven, óránként 7-8 centiméterrel tovább árad. A Hármas-Körös felső szakaszán várhatólag vasárnap éri el az elsőfokú készültséget a folyó vízszintje.

A Berettyó vízgyűjtőjén lehullott nagy mennyiségű, átlagosan 50 milliméternyi  csapadék hatására árhullám indult meg a folyón, emiatt a felső szakaszon, Pocsaj térségében már szombat este elrendelték a készültséget, a Berettyó alsó szakaszán, Szeghalomnál vasárnap reggel kellett az első fokú készültséget elrendelni.

Rovatok