Index Vakbarát Hírportál

Háremtartásért tartóztatták le a megváltót

2010. január 15., péntek 14:36 | aznap frissítve

A tel-avivi rendőrség poligámia, rabszolgatartás és vérfertőzés vádjával tartóztatta le az 58 éves Goel Ratzont. A férfi soha nem csinált titkot abból, hogy több tucat nővel él házastársi viszonyban. Nehéz eldönteni, hogy a csoport egy kis szekta vagy egy népes család.

A tel-avivi rendőrség által letartóztatott Goel Ratzonnak - neve magyarul azt jelenti, megváltó - saját állítása szerint több mint 30 felesége van, akiktől több mint 60 gyereke született.

A napokban végrehajtott akcióban a rendőrség több tel-avivi lakásból 17 nőt és 38 gyereket szabadított ki. A nők nagy része anyaotthonokban várja az ügy folytatását, kettejüket azonban letartóztatták, mivel részt vehettek a jogsértésekben.

Ratzon soha nem titkolta, hogy az átlagostól eltérő szabályok szerint éli életét. Egy izraeli kereskedelmi televizió tavaly még dokumentumfilmet is készített a különleges családról.

A filmen látható zsúfolt házban az asszonyok  teljes engedelmességgel viseltettek uruk iránt, ápolták a haját, mosták a lábát  és mindegyikük magára tetováltatta Ratzon nevét és arcképét.

Egyikük kifejtette, hogy a férje a messiás, csak még nem fedte fel kilétét a világ előtt, míg egy másik elmondta, öngyilkos lesz, ha Goellel bármi történik.

A csoport az életét - a vezető által írt kódexben található - szigorú szabályok szerint élte. A feleségek nem beszélhettek más férfiakkal, nem ehettek húst, ihattak alkoholt, vagy öltözhettek kihívóan. Amennyiben pletykáltak, veszekedtek, vagy csak megkérdezték, hova megy Ratzon, pénzbüntetést kaptak. A gyerekeknek pedig meg kellet csókolniuk apjuk lábát, amikor az belépett a lakásba.

A rendőrség a hét hónapja tartó titkos megfigyelés alatt arra jutott, Ratzon veszélyes szektát vezet, melynek tagjait akaratuk ellenére tartja fogva, illetve dolgoztatja, valamint szexuális zaklatja. A hatóságok egyelőre nem engedik, hogy a letartóztatott férfi nyilatkozzon a televízióban, mert attól tartanak, hogy kódolt üzenettel esetleg öngyilkosságra szólíthatja fel az agymosáson átesett nőket.

Ratzon ügyvédje állítja, semmi törvénytelenség nem volt a család életében A férfi és feleségei hivatalosan sohasem házasodtak össze, a kapcsolat a nők részéről önkéntes volt, a kiskorúak szexuális zaklatásáról szóló hírek pedig képtelenségek.

Arra a kérdésre, hogy mivel tudta rávenni a nőket arra, hogy csatlakozzanak a csoportosuláshoz a fehér hajú és szakállú férfi egyszerű, tömör és lényegre törő választ adott.

„Tökéletes vagyok. Megvan minden tulajdonságom, amit egy nő akarhat”

Rovatok