Index Vakbarát Hírportál

Mérőórákat manipuláló bandát fogtak Hevesben

2010. január 18., hétfő 15:43

Felszámolt a Heves megyei rendőrség egy gáz- és villanyórák buherálására szakosodott bandát. A gyanúsítottak több mint húsz gázórát és hat villanyórát bütyköltek meg, több mint kétmillió forint kárt okozva.

Gáz- és villanyórák manipulálására "szakosodott" bandát fülelt le a rendőrség Hevesben, közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn. A négytagú társaság, a nyomozás jelenlegi állása szerint több mint húsz gázórát és hat villanyórát bütykölt meg, de folyamatosan újabb esetekre derül fény, mondta Sasi Csaba, a főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Az okozott kár értéke a jelenleg adatok szerint legalább kétmillió forint.

A négy gyanúsított közül ketten az "üzleteket" hozták, ketten pedig a mérőórákat manipulálták. Arról, hogy milyen módszerrel, a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem kívánt tájékoztatást adni az alezredes.

A banda két tagját akkor érték tetten, amikor egy Eger környéki szálloda gázóráját alakították át. A házkutatások során előkerültek azok az eszközök is, amellyel az átalakításokat végezték. A társaság tagjai ellen lopás miatt indult eljárás. Közülük kettőt előzetes letartóztatásba helyeztek, egyiküknek házi őrizetét rendelték el, míg negyedik társuk szabadlábon védekezhet. Mindannyiuk ellen lopás alapos gyanúja miatt indult eljárás.

Győrösi Pál, a földgázelosztást végző TIGÁZ - DSO Kft. sajtószóvivője arról szólt, hogy 30 ezer ügyfelük közül évente átlagosan 3 százalék manipulál a gázórákkal, ami évente négymilliárd forint veszteséget okoz a 32 milliárd forintnyi éves forgalmat bonyolító cégnek.

A leggyakoribb módszerek: a mérőóra fogaskerekének megakasztása vagy mágnesezése, illetve sokan egyszerűen kiiktatják a gázórát, többnyire balesetveszélyes módszerrel, néha csupán egy gumicső felhasználásával. Ez az oka, hogy nem egy esetben a szabálytalan gázfelhasználás áll a gázrobbanások hátterében.

"Azok, akik szabálytalankodnak, akár félmillió forintos büntetésre is számíthatnak, illetve a felderítést saját száz tagú ellenőrző csoportjuk is segíti" - mondta Győrösi Pál.

Soós Gábor, a hét megyében szolgáltató TIGÁZ - DSO Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a csalók közvetve a tisztességesen fizetőknek okoznak kárt, hiszen a veszteségek beépülnek a gáz fogyasztói árába.

Rovatok