Index Vakbarát Hírportál

Sikkasztónak falazó rendőröket ítéltek el

2010. január 18., hétfő 15:21

Hivatali visszaélés, valamint közokirat-hamisítás miatt ítéltek el három rendőrt a Somogy Megyei Bíróságon. A vádlottak hamis jelentést írtak egy lopásként bejelentett ügyről, amely valójában egy kilencmillió forintos gyógyszertári sikkasztás volt.

Elsőfokon ítélet született hétfőn a Somogy Megyei Bíróságon három, hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással vádolt rendőr ügyében. A vádirat szerint a vádlottak hamis jelentést írtak egy lopásként bejelentett ügyről, amely valójában egy kilencmillió forintos gyógyszertári sikkasztás volt.

A lopással gyanúsított gyógyszertári asszisztens a több éven át tartó sikkasztást a helyszínen beismerte. Az elsikkasztott pénzről, mint tartozásról nyilatkozatot adott, és a büntetőfeljelentést elkerülését kérte. A másod- és harmadrendű vádlottak ekkor felhívták a készenléti parancsnokot, az ügy elsőrendű vádlottját, aki az "egyszerűség kedvéért" rávette a járőröket, hogy jelentésükben, ha a sértett nem tesz feljelentést, írják azt, hogy a felek között elszámolási vita alakult ki, amelyről egymás között megállapodást készítettek.

A bíróság nem jogerős ítéletében az elsőrendű vádlottat - egy századost - hivatali visszaélés és közokirat-hamisításra való felbújtás miatt egy év börtönre ítélte, két évre felfüggesztve, továbbá lefokozta, ami munkahelyének elvesztését vonja maga után.

A  két másik rendőrt - egy  főtörzsőrmestert és egy főtörzszászlóst - közokirat-hamisítás miatt a bíróság 6-6 hónap börtönbüntetésre ítélt, ugyancsak két évre felfüggesztve, továbbá egyenként 80 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott rájuk. Őket a bíróság nem fokozta le, a jogerős ítélet után felettesük dönt arról, hogy maradhatnak-e továbbra is rendőrség kötelékében.

Az ügyész elfogadta az ítéletet, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, így jogerős ítéletet a Pécsi Ítélőtábla hoz.

Rovatok