Index Vakbarát Hírportál

1900 turista rekedt a Machu Picchun

2010. január 26., kedd 22:40

A Peru délkeleti részén folytatódó heves esőzések miatt meghiúsult a Machu Picchun rekedt több mint 1900 turista légi úton való kimentése.

A limai kormány - amely a halálos áldozatokat is követelő földcsuszamlások és sziklaomlások miatt még hétfőn rendkívüli állapotot rendelt el a térségben - négy rendőrségi és katonai, valamint két magán helikoptert mozgósított az inkák egykori utolsó fellegvára közelében várakozó európai, latin-amerikai és észak-amerikai turista légi úton való kimentésére. Közben kedden hétre emelkedett a térséget sújtó természeti csapás áldozatainak száma: az Andok lejtőin vesztette életét egy argentin hegymászó és egy helyi idegenvezető is.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt a légi mentőknek mindössze hetven embert sikerült elszállítaniuk, s a többiek a keddi napot is az eső és az világhíres turistalátványosság fogságában töltötték.

A turisták valójában a Machu Picchu lábánál fekvő Aguas Calientes faluban rekedtek, miután a közeli Cuzcóból ide vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el már szombaton. A turisták állítólag 3-4 napra elegendő élelemmel rendelkeznek.

A természeti csapás következtében keddig meghalt hét ember többsége helyi földműves volt, akik a medréből kilépett Vilcanota folyó közelében laktak.  A hegymászók által kedvelt "inka ösvény" mentén vesztette azonban életét keddi közlések szerint egy 23 éves argentin fiatalember, amikor táborukat földcsuszamlás sodorta el. Az argentin csoport további három tagja is megsebesült. Egy 33 éves helyi idegenvezetőt szintén hegyomlás ölt meg az "inka ösvényen".

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán fekszik.

Rovatok