Index Vakbarát Hírportál

Nem követte a torony utasításait a lezuhant etióp utasszállító

2010. január 26., kedd 07:59

Eddig ismeretlen okból nem követte az irányítótorony utasításait az az etióp utasszállító gép, amelyik hétfő hajnalban zuhant a tengerbe a libanoni partoknál - közölte a libanoni védelmi miniszter.

"Az illetékes irányítótorony hangfelvételei szerint a torony azt közölte a pilótával, hogy hajtson végre fordulatot, hogy elkerülje a vihart, de a repülőgép épp az ellenkező irányba indult" - mondta Elias Murr az AFP-nek telefonon. "Nem tudjuk, mi történt, és hogy egyáltalán a pilóta ellenőrzése alatt történt-e mindez" - tette hozzá a védelmi miniszter.

Az Ethiopian Airlines Bejrútból Addisz-Abebába tartó 409-es járata helyi idő szerint hajnali 2 óra 37 perckor szállt fel a libanoni fővárosból. A géppel néhány perccel később szakadt meg a bejrúti repülőtér kapcsolata, és a repülő végül 2,5 tengeri mérföldre Naameh városától a Földközi-tengerbe csapódott. A térségben rendkívül rossz, viharos időjárás uralkodott a szerencsétlenség idején.

A repülő 83 utasa és 7 főnyi személyzete közül eddig senkit sem találtak meg élve a helyszínen kutató mentőcsapatok. A mentésben a libanoni hadsereg mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Ciprus illetve az ENSZ ciprusi és libanoni missziója is közreműködik, akik azonban eddig csupán 24 holttestet találtak meg.

Az utasok közül 54-en libanoni, 23-an pedig etióp állampolgárok voltak, de utazott a fedélzeten egy ismeretlen nemzetiségű utason kívül egy brit, egy iraki, egy szíriai, egy török és egy francia állampolgár is. Utóbbit Marla Sanchez Piettonként, Párizs libanoni nagykövetének feleségeként azonosították a hatóságok.

Rovatok