Index Vakbarát Hírportál

5466 oldalas a kiskunlacházi gyilkosság vádindítványa

2010. február 2., kedd 17:15 | aznap frissítve

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a nyomozást és vádindítványt nyújtott be a kiskunlacházi gyilkosság ügyében. A gyanú szerint a 14 éves lány ismerte támadóját, a 25 éves P. Józsefet, akit DNS-minta alapján azonosítottak.

A rendőrség biztos abban, hogy az előzetes letartóztatásban lévő P. József erőszakolta meg és ölte meg 2008. november 23-án a kiskunlacházi kiserdőben a 14 éves H. Nórát, közölte Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója annak kapcsán, hogy kedden vádindítványt tettek az illetékes főügyészségen.

A szoros ügyészi felügyelet mellett lefolytatott nyomozás végére érve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága 16 kötetes, 5466 oldalas vádindítványt készített.

A kedden átadott dossziék a nyomozás során keletkezett iratokat, egyebek mellett jegyzőkönyveket, szakértői jelentéseket, fotókat tartalmaznak. Az igazgató hozzátette: bár a gyanúsított visszavonta korábban kétszer is megtett részleges beismerő vallomását, a rendőrség bizonyítékai nagy valószínűséggel elégségesek a mielőbbi vádemeléshez.

Ismerte a támadót

A 14 éves lány holttestét egy erdős területen találták meg. A rendőrök már akkor feltételezték, hogy a lány ismerte támadóját, hiszen bement vele az erdőbe és még egy cigarettát is elszívott. A helyszínen számos DNS-mintát rögzítettek a nyomozók: találtak ondómaradványokat, fanszőrzetet és cigarettacsikket. A bizonyítékok arra utaltak, hogy a lányt egyetlen ember támadta és gyilkolta meg.

A feltételezett tettest - egy környékbeli, 25 éves fiatalembert - végül 2009 nyarán, DNS-vizsgálat alapján találták meg. A helyszínen talált fanszőrzet alapján egy ideje akkor már sejtették a nyomozók, hogy vöröses hajú férfi lehet a tettes.

2009 első felében tanúként hallgatták meg a férfit, aki önként adott DNS-mintát. A nála tartott házkutatás közben a rendőrök megtalálták a meggyilkolt lány több személyes holmiját, a férfi porszívójának porzsákjában elrejtve például táskáját, mobiltelefonját és nyakláncát. Vallomást tett, de azokat később visszavonta.

Óriási visszhangja volt

A gyilkosság óriási politikai vihart kavart, és etnikai feszültségeket szított a településen. Felröppentek olyan híresztelések, miszerint három helybéli roma fiatal volt a gyilkos. 2008. november 28-án fáklyás felvonulást tartottak a roma erőszak ellen, melyen több ezren vettek részt. Nem történt rendbontás, de négy embert előállítottak. Viperát, rugós kést, gázsprét és egy flóbertpisztolyt találtak náluk. A demonstráción az azóta jogerősen betiltott Magyar Gárda és a Gój Motorosok tagjai is felvonultak.

Bencze József országos rendőrfőkapitány később egy interjúban cáfolta a pletykákat, a hírbehozottak még a poligráfos vizsgálatot is vállalták, hogy igazolják az ártatlanságukat. Egymilliós nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben, amit a nyomozás sikertelensége miatt 2009 februárjában tízmillióra emeltek.

Répás József polgármestert a múlt héten elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amiért a 2008. november 28-i demonstráción azt mondta, „Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! (...) Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen.” Ezzel arra utalt, hogy a lány gyilkosait a helyi romák között kell keresni.

Rovatok