Index Vakbarát Hírportál

Blokád alatt a tiszabecsi határátkelő

2010. február 3., szerda 16:23

Ukránok blokád alá vonták a tiszabecsi határátkelőt, hogy így tiltakozzanak, amiért január 31. óta speciális vízumra is szüksége lehet a kilencven napnál tovább az országban tartózkodó külföldieknek.

Egyelőre mindenkit visszafordítanak a határról Tiszabecsnél, mert az ukrán oldalon, Tiszaújlaknál blokád alá vonták a határátkelőt. A blokád miatt egyelőre mindkét oldalon szünetel a ki- és beléptetés a határátkelőn, mindenkit visszafordítanak. A rendőrség azt javasolja az Ukrajnába utazóknak, hogy válasszanak másik határátkelő helyet, például Záhonyt vagy Beregsurányt.

Atrocitásokról nem érkeztek hírek. Egyelőre nem tudni, meddig tart a blokád. Azt sem tudni, hány magyar utas rekedt a blokád miatt a túloldalon. Záhonynál és Beregsuránynál is megpróbálták elzárni a forgalmat az ukrán oldalon, de ott sikerült megakadályozni a blokádot.

Az ukrán állampolgárok azért tiltakoznak, mert január 31. óta a hatályos nemzetközi szerződések alapján kilencven napnál hosszabb ideig csak speciális vízummal tartózkodhatnak külföldiek Magyarországon.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti kirendeltségein január 31. óta informatikai rendszer tartja nyilván, hány napot töltöttek el Magyarországon a beutazó külföldiek. Aki turistaként látogat ide, a hatályos nemzetközi szerződések alapján fél éven belül legfeljebb kilencven napot tartózkodhat Magyarországon.

Aki ezt a keretet kimerítette, a magyar határrendészek nem léptetik be, akkor sem, ha turistavízuma egyébként érvényes. Ugyanez vonatkozik a kishatár-forgalomra is. Aki túllépte a kilencven napot, azt visszafordítják a magyar határról. Emiatt óriási a felháborodás az ukránok körében.

Rovatok