Index Vakbarát Hírportál

Léket kapott egy teherhajó Visegrádnál

2010. február 3., szerda 15:11 | aznap frissítve

Sziklának ütközött, léket kapott, emiatt süllyedni kezdett egy német teherhajó a Dunán. A mentést éjszakára felfüggesztik, csütörtökön folytatják.

Léket kapott egy áruszállító hajó a Dunán Visegrádnál szerda délután, de már nem süllyed tovább. A német zászló alatt közlekedő hajó a parttól ötven méterre fennakadt a folyó medrében. A helyszíni szemlén megállapították, hogy a hajó orr része megsérült, emiatt tört be a víz az orrgéptérbe.

A mentést éjszakára felfüggesztik, a Tatabánya nevű hajó a helyszínen lesz, hogy szükség esetén segítse a bajba jutott Bavariát stabil helyzetben tartani, mondta Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője.

Benke Donát, a Szentendrei Tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel a tűzoltók nem tudják megoldani a hajó problémáját, abban ugyanis nemcsak víz, hanem olajos szennyeződés is van, amit egy másik hajón lévő tartályba kell valószínűleg átszivattyúzni. Nem megoldható az sem, hogy a víz kiszivattyúzásával egyidőben betömjék a léket.

A hajó valószínűleg egy sziklának ütközött, ezért kapott léket, a víz betört a hajótestbe, mondta korábban Bajkó Erika.

A 80 méter hosszú, 9 méter széles hajó 665 tonna repcét szállít. Kéttagú horvát személyzet van rajta. A balesetben nem sérült meg senki. A hajó a bal elején kapott léket, mintegy másfél méteres lyuk tátong rajta.

A mentésben a szentendreiek mellett fővárosi tűzoltók is részt vettek, a hajótestbe betört víz kiszivattyúzásához nagy teljesítményű berendezés kellett.

Rovatok