Index Vakbarát Hírportál

Visszafelé sül el a hajdúsági nyomozók akciója?

2010. február 8., hétfő 18:23

Eddig minden eljárásban, minden vádpont alól felmentette a bíróság Tóth Lajos hajdúszoboszlói szállodatulajdonost, miközben az ügyében nyomozó rendőrök közül kettőt már rabosítottak, illetve további rendőrtisztek ellen is indulhatnak eljárások.

Tóth Lajos szállodatulajdonost, a Magyar Szerencsejáték Szövetség akkori elnökét 2001 júliusában zsarolás alapos gyanúja miatt vette őrizetbe a rendőrség, majd előzetes letartóztatásba helyezték. A vizsgálat során a vádat kiterjesztették önbíráskodásra és felbujtóként súlyos testi sértés bűntette elkövetésére is. A szoros ügyészi felügyelettel zajló nyomozásban Tóth Lajost egy hónapig előzetes letartóztatásban tartották, majd fél évre elrendelték a házi őrizetét.

A több évig tartó eljárást követően a Debreceni Városi Bíróság 2006. december 8-án hirdetett ítéletet, és a vádlottat minden vádpontban felmentette bűncselekmény hiányában. Az ügyészség a bűnösség megállapítása és a büntetés kiszabása miatt fellebbezett az ügyben.

Másodfokon - a Hajdú-Bihar megyei Bíróság elfogultsága miatt - a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Bíróság négy vádpontban bűncselekmény hiányában újólag felmentette Tóth Lajost, két vádpontban pedig megismételtette az elsőfokú eljárást.

Az utóbbiban a debreceni bíróság 2009 decemberében hozott felmentő ítéletet, amit az ügyészség ismét megfellebbezett, vagyis a csaknem tíz éve tartó ügy még mindig nem zárult le jogerősen, ismertette a részleteket az érintett, Tóth Lajos az MTI-vel.

A hajdúszoboszlói Hotel Silver tulajdonosa elmondta azt is, hogy hivatali bűncselekmények gyanúja miatt, még 2001-ben, feljelentést tett a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság több magas rangú tisztje ellen. A nyomozást azonban - a Legfőbb Ügyészség határozatára - az alapügy jogerőre emelkedéséig megszüntették. Most viszont, mivel az alapügy több vádpontban lezárult, újra folytatódhat az eljárás, mondta Tóth Lajos, aki megerősítette: az ügyben két rendőrtisztet rabosítottak, mert annak idején veréssel vettek rá egy hajléktalant, hogy ellene valljon.

Az ügyben további rendőrtisztek ellen is indulhatnak eljárások, közölte Szabó István, a vállalkozó ügyvédje hétfőn. A korábban bejelentett vagyoni és nem vagyoni kártérítés esetleges érvényesítésével kapcsolatban Tóth Lajos azt mondta: pénzzel nem lehet "reparálni", ami tíz év alatt megtörtént.

Rovatok