Index Vakbarát Hírportál

Sikkasztással gyanúsítanak volt határőr vezetőket

2010. március 3., szerda 10:05

18 millió forint kárt okozó bűncselekményekkel gyanúsítanak öt embert, köztük a Szombathelyi Határőr Igazgatóság volt parancsnokát, írja a Vas Népe. Az NNI már ki is hallgatta Cs. Józsefet.

Sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával hallgatta ki a Nemzeti Nyomozóiroda Cs. Józsefet, a Szombathelyi Határőr Igazgatóság volt parancsnokát és több, egykori vezető beosztású határőrt,írja a Vas Népe. A lap beszámolója szerint az igazgatóságon történt visszaélések ügyében először 2008 áprilisában érkezett először névtelen feljelentés a Körmendi Rendőrkapitányságra. A nyomozók lopás gyanújával indítottak eljárást.

Az ügy több hatóságot is megjárt, mert elfogultság miatt rendre továbbadták az aktákat. Végül a Nemzeti Nyomozóiroda kezdte meg az érdemi vizsgálatot, ahol a gazdaságvédelmi osztály munkatársai több tanú meghallgatása és szakértők bevonása után döntött Cs. és társai gyanúsítotti meghallgatásáról.

Bartha László, az NNI szóvivője szerint a nyomozás a végéhez közeledik. "Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytatunk nyomozást" - nyilatkozta a lapnak.

Tájékoztatása szerint a nyomozás egy 2008. április 30-án érkezett feljelentés alapján indult hivatali visszaélés gyanújával. "A Vas Megyei Főügyészség elfogultságot jelentett be, a Legfőbb Ügyészség a további eljárásra a Tatabányai Nyomozó Ügyészséget és a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészséget jelölte ki. A Tatabányai Nyomozó Ügyészség a hűtlen kezelés bűntette miatt indult bűnügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez tette át" - mondta.

A határőrök ellen a körmendi kapitányság 2008. május 15-én lopás gyanújával indított nyomozást, ennek lefolytatására az országos rendőrfőkapitány 2008. augusztus 28-án az NNI-t jelölte ki.

Bartha szerint a bűncselekményekkel okozott kár 18 millió forint, jelenleg öt embert gyanúsítanak.

Rovatok