Index Vakbarát Hírportál

Sajttal akarta megvesztegetni a rendőröket

2010. március 23., kedd 10:53

A pécsi ítélőtábla helybenhagyta annak a férfinak a büntetését, akit korábban egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtottak, mert 2008 decemberében sajttal próbált megvesztegetni rendőröket.

A táblabíróság büntetőtanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Baranya Megyei Bíróság döntését és a vádlottat kétrendbeli hivatali vesztegetésben mondta ki bűnösnek.

A férfi 2008. december 10-én este részegen, annak ellenére vezetett, hogy korábban bevonták a jogosítványát. Ráadásul a kocsi műszaki állapota sem volt megfelelő: egy, a jármű aljáról lelógó elektromos vezeték szikrázott, amikor érintkezett a nedves úttal.

Erre lettek figyelmesek a járőrök, és megpróbálták megállítani a sofőrt. Ő azonban nem állt meg, egy parkolóba hajtott, megpróbált elmenekülni, de elfogták.

Miután megszondáztatták, és kiderült, hogy ivott, a férfi megkérdezte, "nem lehetne-e másképp elintézni a dolgot", és egy-egy guriga sajtot ajánlott fel a rendőröknek, ha nem járnak el vele szemben. A járőrök visszautasították az ajánlatot, és a férfit előállították a pécsi rendőrkapitányságra.

A vádlott a felmentését kérte. Arra hivatkozott, hogy nem akart vesztegetni, karácsony közeledtével mindössze ajándékkal akart kedveskedni a rendőröknek.

A táblabíróság nem fogadta el a védekezését. Makai Lajos bíró az ítélet indoklásában jelezte, a rendőröknek semmi okuk nem volt arra, hogy egy elfogott ittas vezetőt újabb bűncselekménnyel gyanúsítsanak meg. Ráadásul az, hogy a férfi megpróbálta megvesztegetni őket, a vádlott vallomásában is szerepel.

A bíró kitért arra is, hogy a férfit többszörös visszaesőként marasztalták el: a vádlott tizenkilencszer állt már bíróság előtt különböző bűncselekmények miatt, a legutóbb ittas vezetésért nyolc hónap szabadságvesztéssel sújtották.

Rovatok