Index Vakbarát Hírportál

A parfümcsempészet szálai a VPOP-t is elérhették

2010. március 25., csütörtök 15:53

A vám- és pénzügyőrség belső vizsgálatot indított, hogy a szervezeten belülről támogatta-e valaki a parfüm- és cigarettacsempészeket. Romániában a múlt héten vettek őrizetbe 14 embert, egyikük vallomása szerint a szálak magyar kormányzati körökbe vezetnek.

Belső vizsgálatot indítottak a vám- és pénzügyőrségnél, hogy kiderítsék, érintett-e valaki a szervezeten belül a Romániában kipattant nemzetközi parfüm- és cigarettacsempészet ügyében, tájékoztatott csütörtökön a VPOP kommunikációs osztálya. Mivel a vizsgálat folyamatban van, ennél többet egyelőre nem közölnek.

Korábban az Erdélyi Krónika című lap számolt be arról, hogy a magyar kormány egyik tagjának veje is egyengette a csempészáru útját - legalábbis ezt állította a csempészhálózat török származású vezetője.

A román Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Hivatal március 19-én vett őrizetbe Romániában tizennégy embert, akiket parfüm- és cigarettacsempészettel gyanúsítanak. Hamis papírokkal igazolták az áruk eredetét a vámhatóságnál, a csempészett termékeket ezután romániai és európai piacokon értékesítették. Összesen 12-en kerültek előzetes letartóztatásba, köztük két vámtisztviselő.

Az ügyészek lehallgatási jegyzőkönyve szerint a nemzetközi csempészhálózat vezetője, a török származású, holland állampolgárságú Vurgun Vedat azt állította, kapcsolatba lépett az egyik magyar miniszter vejével, akinek állítása szerint lehetősége van elérnie, hogy a csempészárut szállító kamionokat ne vessék alá vámvizsgálatnak. Vedat szerint azután keresték meg a férfit, hogy az egyik ilyen kamion lebukott a vámvizsgálaton.

A konstancai, belgiumi és hollandiai kikötőkön keresztül négy, hamisított parfümöket tartalmazó konténer érkezett Romániába 2009 augusztusa és 2010 márciusa között, a parfümök összértéke körülbelül 8 millió euró. A hatóságok mind a négy szállítmányt lefoglalták. A magyar hatóságok kétszer is együttműködtek a márkás címkéjű, de hamis parfümöket szállító kamionok lefülelésében, először 2009 októberében, másodszor pedig 2010 januárjában.

Rovatok