Index Vakbarát Hírportál

150 ezerre büntették a gyorshajtását eltussoló rendőrkapitányt

2010. március 25., csütörtök 11:38

A szegedi ítélőtábla hivatali visszaélés miatt jogerősen 150 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta Gyepes Zsoltot, Kalocsa korábbi rendőrkapitányát. Ha nem fizeti meg, 300 nap, fogházban letöltendő szabadságvesztéssel sújthatják.

Gyepes Zsolt 2006 januárjától vezette a kalocsai rendőrkapitányságot. Az alezredes szolgálati autójával 2008. április 14-én város belterületén a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett 99-cel hajtott, és ezt rögzítették is beosztottai a traffipaxszal.

Miután megtudta, hogy sebességtúllépése jelentős, telefonon felhívta két kollégáját is, akiktől arról érdeklődött, hogy ilyen esetben mi a teendő. Mindkét rendőrtiszt azt mondta, hogy a felettesének jelentenie kell a történteket.

Gyepes Zsolt, miután befejezte a telefonálást, a sebességmérést végző beosztottainak azt az utasítást adta, hogy a települési naplóba szóbeli figyelmeztetést jegyezzenek be, majd elhagyta a helyszínt.

A traffipaxot kezelő rendőrök a "parancsnokkal egyeztetve" megjegyzéssel rögzítették a naplóban a szóbeli figyelmeztetést. Így került a dokumentum az ügyeletes tiszt és a közlekedésrendészeti osztály vezetőjének aláírásával a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol további intézkedés nélkül rögzítették az adatokat.

Amikor a szabálysértés a sajtóban nyilvánosságra került, az adatokat egy másik számon iktatva ismét rögzítették, és a feldolgozott anyagot továbbküldték az illetékes hatósághoz.

Gyepes, bár kötelessége lett volna, felettesének, a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitánynak csak azután jelentette a szabálysértést, hogy nyilvánosságra kerültek a történtek. A bíróság döntése szerint a férfi ezzel kötelességszegést követett el.

Az országos rendőrfőkapitány 2008. augusztus 4-én - nyugállományba helyezés miatt - megszüntette szolgálati viszonyát.

Gyepes a bűncselekmény elkövetését végig tagadta.

Rovatok