Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a hétéveseknek árusított push-up melltartót

2010. április 15., csütörtök 14:18 | aznap frissítve

A Nagy-Britanniában olcsó árai miatt rendkívül népszerű áruházlánc, a Primark olyan bikini felsőt dobott piacra, ami megnöveli a hétéves lányok mellét. Olyan sokan kritizálták a melltartó miatt a kereskedelmi láncot, hogy végül kivonták a forgalomból.

Az L4 nevű gyerekbikini rózsaszín, arany csillagokkal és fehér pöttyökkel díszítették, és méretes melltartóbetét is jár hozzá - írja a Telegraph.

A Primarknak 138 üzlete van Nagy-Britanniában és 38 Írországban, weboldalukon ezt írják: "Minden lány a legjobbat akarja kihozni magából, és a Primarknál ez alól a fiatalabb hölgyeket sem tekintjük kivételnek. Minden divatos trend megtalálható a lánykaosztályunkon is, úgyhogy nem számít, hány éves vagy."

Akkora felháborodás övezte a fürdőruhát, hogy a Primark kivonta a forgalomból, bocsánatot kért, és a bikinikből származó teljes bevételt gyerekekkel foglalkozó alapítványoknak adta.

A melltartó akkora port kavart Angliában, hogy még David Cameron, a konzervatív párt elnöke is felszólalt ellene a BBC London rádióban szerda reggel: tiszteletlennek nevezte a rózsaszín fürdőruhát. "Klasszikus példa napjainkban, hogy a Primark hétéveseknek árusít push-up melltartót. Rendkívül tiszteletlennek tartom. Olyan országot szeretnék, ahol nem csak a kormány érzi magát kellemetlenül gyermekeink korai szexualizációja és a fogyasztásra ösztönzése miatt. A vállalatoknak is abba kellene hagynia ezt, és felelősen kellene dönteniük" - fogalmazott, majd másnap is felhozta ugyanezt a témát egy pártrendezvényen.

A gyerekek jogait védő szervezetek szerint a kicsiknek való bikini önmagában rizikós, ugyanis felhívhatja a gyerekre a pedofilok figyelmét. Shy Keenan, a pedofiláldozatokat segítő Phoenix Chief Advocates munkatársa korábban bojkottot hirdetett a Primark ellen. "Lehet, hogy megtanulják, hogy nézzenek ki felnőtt értelemben véve szexisen, de azt senki nem tanítja meg nekik, hogyan reagáljanak, ha erőteljes és kellemetlen felnőtt figyelem irányul rájuk" - fogalmazott.

Rovatok