Index Vakbarát Hírportál

Életfogytigot kapott a gadnai baltás gyilkos

2010. április 20., kedd 15:36

A bíróság jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki 2007 végén betört egy idős asszonyhoz. A 88 éves nőt egy baltával többször fejbe vágta, és megpróbálta megerőszakolni.

A Debreceni Ítélőtábla kedden jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a gadnai gyilkossággal vádolt férfit, aki így legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra, mondta Koszta János, az intézmény sajtótitkára az ítélethirdetés után.

A férfi 2007 novemberében részegen egy baltával a kezében tört be egy 88 éves egyedülálló asszony házába a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gadna községben. Amikor az idős nő észrevette, a férfi többször fejbeverte a baltával, majd lehúzta a ruháját, és megpróbálta megerőszakolni. Az asszony még élt, próbálta elrúgni magától a férfit, aki viszont többször a combjára ütött a baltával.

Az idős nő a helyszínen meghalt, az azonnali orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg, mert többszörös koponyatörést, agyzúzódást és kétoldali combcsonttörést szenvedett.

A férfi átkutatta az asszony zsebeit, de pénzt nem talált. A szobából magához vett egy asztali rádiót, egy elemlámpát és egy rádiós ébresztőórát, összesen kilencezer forint értékben. Ezeket hazafelé eldobálta és összetörte.

A bíróság aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a férfit. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el, továbbá azt is: az emberölés egy kisebb közösségben, faluban történt és alkalmas volt arra, hogy az idős emberek biztonságérzetét megingassa.

Rovatok