Index Vakbarát Hírportál

Előzetesben a betegeket zsaroló ápoló

2010. április 23., péntek 13:12

A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt az ápolót, aki a rendőrség gyanúja szerint különböző ajándékokat zsarolt ki egy kiskunhalasi otthon betegeitől. Két másik ápoló ellen bántalmazások miatt folyik eljárás.

A Kiskunhalasi Bíróság pénteken elrendelte annak az ápolónak az előzetes letartóztatását, akit szerdán vettek őrizetbe a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában. A férfi ellen zsarolás miatt indult eljárás, apróbb ajándékokat, kávét, cigarettát zsarolt ki a betegektől. A bíróság döntése szerint egyelőre harminc napot kell börtönben töltenie.

Jelenleg három ápoló ellen folyik vizsgálat Kiskunhalason. Korábban egyiküket már előzetes letartóztatásba helyezték, a másik férfi pedig házi őrizetben várja a bírósági eljárást. Őket azzal gyanúsítják, hogy szexuálisan bántalmazták, megverték a gondjaikra bízott értelmi fogyatékos betegeket.

Az ügy februárban került a nyilvánosság elé, de az ügyészség az otthon egyik ápolója és egy volt dolgozó feljelentése alapján már januárban vizsgálatot indított. A két nő állítása szerint az otthon több dolgozója is tudott a bántalmazásokról, az ápoltaktól elcsalt zsebpénzekről. Többen szemtanúi is voltak a történteknek, de sokáig senki sem mert róluk beszélni. A feljelentést tevő két nő azt állítja, többször is jelezték az igazgatónőnek, hogy mi történik az ön- és közveszélyes embereket kezelő osztályon, de csupán annyi változott, hogy több ápolót áthelyeztek másik osztályra és a zárt osztály folyosójára kamerákat szereltek fel.

Rovatok