Index Vakbarát Hírportál

Megvertek egy háborús bűnös tábornokot a börtönben

2010. május 8., szombat 00:36 | aznap frissítve

Egy angliai börtönben három muzulmán elítélt megvert pénteken egy háborús bűnös szerb tábornokot, akit sérülésekkel kórházba szállítottak az incidens után - erősítette meg a brit igazságügyi minisztérium a belgrádi sajtóhíreket.

Az eset a Londontól mintegy 300 kilométerre északra fekvő Wakefield börtönben történt.

Három elítélt behatolt Radislav Krstic cellájába, és ütlegelni kezdte. Az elítélt tábornok fej- és nyaksérüléseket szenvedett. Kórházba szállították, majd az orvosi kezelés után vissza is vitték a börtönbe. A belgrádi média úgy tudja, hogy a támadók muzulmánok voltak, de nem tudni, hogy a volt Jugoszlávia területéről valók-e.

Krstic ügyvédje szerint védencét korábban többször is megfenyegették az angliai börtönben, a támadásra számítani lehetett, amiről több alkalommal tájékoztatták Patrick Robinsont, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) elnökét. Az incidens miatt az elítélt ügyvédjei ismét Patrick Robinsonhoz kívánnak fordulni, kérni fogják védencük áthelyezését más börtönbe.

Krsticet a srebrenicai mészárlásban vállalt szerepe miatt ítélte az NT 2001-ben 35 év szabadságvesztésre. Ő volt az első hágai vádlott, akinek perében a bíróság népirtásnak minősítette a nyolcezer bosnyák áldozatot követelő srebrenicai vérengzést.

Rovatok