Index Vakbarát Hírportál

Robbanóanyagok egy nyírbátori telephelyen

2010. május 19., szerda 15:00

Tucatnyi éles puskagránátot, valamint több mint száz, robbanóanyagot is tartalmazó gyakorlógránátot és más tüzérségi lövedéket találtak a rendőrök Nyírbátor közelében, egy külterületen lévő telephelyen.

A rendőrség kedden este bejelentés alapján helyszíni szemlét tartott egy Nyírbátor határán kívül eső telepen, közölte Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője szerdán. A körbekerített, de éjjel őrizetlenül álló ingatlanon ládák százaiban éles lövedéknek látszó eszközöket találtak, ezért értesítették a készenléti rendőrség tűzszerészeit.

A rendőrök a tűzoltók segítségével egész éjjel kutattak a gyakorlógránátok között működőképes szerkezetek után és reggelig több mint száz, veszélyesnek ítélt robbanóeszközt - puskagránátot, valamint több mint száz, robbanóanyagot is tartalmazó gyakorlógránátot és más tüzérségi lövedéket - szállítottak el. Az ügyben a nyírbátori rendőrkapitányság robbanóanyaggal, robbanószerrel és lőszerrel való visszaélés büntette megalapozott gyanújával rendelt el nyomozást.

Tarcsa Csaba rendőr ezredes, a szabolcsi főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a telephely magántulajdonban lévő cége korábban honvédségi eszközök megsemmisítésére kötött szerződést. A dokumentumok alapján a megállapodásban foglaltakat már teljesítette, így a nyomozásnak azt kell tisztáznia, hogy a most megtalált robbanóanyagok hogyan kerültek a telephelyre.

A megindított büntetőeljárásnak jelenleg nincs gyanúsítottja. A robbanóanyaggal való visszaélést a bíróság kettőtől, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

Rovatok