Index Vakbarát Hírportál

Újabb Foxconn alkalmazott lett öngyilkos

2010. május 25., kedd 10:24

Az Apple kínai gyártójánál végigsöprő öngyilkossági hullám legújabb áldozata egy 19 éves fiatalember, aki hétfő este a cég egyik gyárépületének tetejéről ugrott le. Eddig 11 ember vetette a mélybe magát a cégnél.

A tajvani óriásvállalat, a Foxconn 19 éves alkalmazottja a gyár dél-kínai egységében ölte meg magát hétfő reggel 6 óra után. Ezzel tízre nőtt a cégnél elkövetett halállal végződő öngyilkossági esetek száma.

Csen Hung-fang, a vállalat szakszervezeti vezetője elmondta, hogy az áldozat, Li Haj Hunan tartományból érkezett szakközépiskolai végzettséggel, és csak 42 napja dolgozott a Foxconn kiképző központjában.Hátrahagyott üzenetében azt írta: képtelen a folytatásra, az történik vele, amit megérdemel, és sajnálja, amiért nem tud tovább gondoskodni az édesapjáról.

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg, hogy a legutóbbi áldozat, aki egy héten belül már a második öngyilkos, véletlen balesetben vagy szándékos öngyilkosságban halt-e meg.

Nem ez az első eset

Múlt pénteken a cég dolgozói közül a 21 éves közép-kínai Nan Kang vetette le magát egy négyemeletes épület tetejéről. A rendőrségi nyomozás szerint magánéleti problémák, csalódás és szerencsejáték állhatott tette hátterében. Friss szakításon volt túl, korábbi barátnője a közelmúltban ment férjhez, tartozásai voltak, zsarolták.

A cég alkalmazottai közül először még tavaly júliusban követett el öngyilkosságot egy férfi, amikor elveszett az új iPhone egyik mintapéldánya, és ezért őt tették felelőssé. A következő eset januárban történt, majd két másik áldozat következett, akik súlyos sérüléseket szenvedtek ugrás közben.  

A legfrissebb esettel együtt a vállalat sencseni gyáregységében 11 esetben vetették magukat a munkások egy épületről a mélybe.

Alacsony bér és nagy nyomás

Az esetek nagy visszhangot keltettek a kínai sajtóban, ahol hangsúlyozzák: a legidősebb öngyilkos 24 éves volt, a legfiatalabb 18, és mindannyian a vándormunkások új generációjához tartoztak.

Kínában több mint 150 millió ember dolgozik hasonló körülmények között, mint a Foxconn alkalmazottai, s százmillióan tartoznak ehhez az újabb generációhoz. Jellemzőjük, hogy szüleikhez, nagyszüleikhez képest nagyobbak az igényeik, és elegendő pénzt szeretnének keresni ahhoz, hogy családjukat és felmenőiket is eltarthassák, jó körülmények között éljenek.

Eközben a munkajogi aktivisták szerint a Foxconnra a túlórák, az alacsony bérezés és a munkásokra nehezedő nagy nyomás a jellemző. A cégcsoport alapítója, Terry Gou viszont tagadta, hogy a Foxconn alkalmazottai túl keményen dolgoznának, és ez vezetne ahhoz, hogy megöljék magukat.

Oknyomozó riporterek arra a következtetésre jutottak, hogy az összeszerelés monotóniájának, a nagy nyomásnak, a stressznek, az életkörülményeknek és az emberekkel való bánásmódnak meghatározó szerepe van a tragédiákban.

A vállalat megszólaltatott vezetői nem találnak konkrét és egyértelmű magyarázatot a történtekre, de jelentések szerint például buddhista szerzeteseket és pszichológiai tanácsadókat hívtak meg, akik lelki gyakorlatokat tartanak és beszélgetnek az emberekkel. Külön stresszoldó szobákat is létrehoztak, ahol a dolgozók feszültségük levezetésére bábukat püfölhetnek.

A Foxconn a világ legnagyobb számítógép-alkatrész gyártója, beszállítója a Hewlett-Packardnak, a Sonynak és a Nokiának, és az Apple iPhone-jait is ő gyártja. Kínában 800 ezer alkalmazottja van, közülük 420 ezret foglalkoztat Sencsenben. Dolgozóit a gyár hatalmas komplexumában helyezik el.

Rovatok