Index Vakbarát Hírportál

Guatemalában 63 embert megölt a trópusi vihar

2010. május 31., hétfő 00:22 | aznap frissítve

Legkevesebb 63 ember - köztük több gyermek - vesztette életét a hétvégén Guatemalában az Agatha trópusi vihar okozta heves esőzések következtében - közölték kormányforrások.

A halálos áldozatok mellett csaknem harminc embert eltűntként tartanak számon. A hét végén csaknem 80 ezer embert kellett eddig kitelepíteni az esőzések okozta áradások és földcsuszamlások miatt. Álvaro Colom elnök szerint Guatemala egyes részein közel száz centiméternyi csapadék hullott le.

Salvadorban csaknem tucatnyi a halálos áldozatok száma, s mintegy tízezer embert kellett menedékhelyre menekíteni Mauricio Funes salvadori államfő bejelentése szerint.

Az idei hurrikánszezonban az Agatha - amely szombaton érte el Guatemala és Mexikó csendes-óceáni partvidékét - az első trópusi vihar.

Guatemalában emellett súlyos problémákat okoz a Pacaya vulkán tevékenysége is: két megyében rendkívüli állapotot hirdettek ki a hét közepén. A tűzhányó környékén lévő falvakból kétezer embert telepítettek ki, miközben a kitörés eddig már csaknem 800 otthont pusztított el. Az Agatha okozta heves esőzések a szakemberek szerint valóságos cementté keverhetik a vulkán körzetében kihullott hamut.

A hivatalosan csak június 1-jén kezdődő csendes-óceáni hurrikánszezonban szakértők szerint idén akár 14 nagyobb trópusi vihar is keletkezhet.

Rovatok