Index Vakbarát Hírportál

2500 épületet rongált meg a vihar Szabolcsban

2010. június 15., kedd 09:00 | aznap frissítve

Óriási pusztítást okozott a hétfői vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 2500 ház rongálódott meg hatvan teleülésen. Uszkán egy óra alatt 69 házat ért kár, csak Geszteréden hatszáz épület rongálódott meg. A megyében 94 embernek kellett elhagynia otthonát, harminc településen még mindig nincs áram.

Több mint 2300 lakóház és száz önkormányzati tulajdonú épület sérült meg a hétfő délutáni viharban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, tájékoztatott Pernyák Sándor tűzoltó ezredes, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

Az eddigi bejelentések alapján 54 településen regisztráltak károkat Újfehértótól Balkányon és Nyírbátoron át Mátészalkáig, valamint Magosligetig. Összesen 94 ember ideiglenes elhelyezését kellett megoldani, mivel néhány épület lakhatatlanná vált. Az elektromos hálózat tönkrement, jelenleg 33 településen nincsen áramszolgáltatás a megyében, ez 33 ezer házat érint.

A viharos szél mellett jégverés is sújtotta a szabolcsi Geszterédet; a településen csaknem hatszáz épületben keletkezett kár.

A borsodi egységekkel megerősített szabolcsi tűzoltók minden erővel azon vannak, hogy helyreállítsák az érintett településeken az áramszolgáltatást és az ivóvízellátást. Áramszünet miatt áll a forgalom a Tiszabecs-tiszaújlaki magyar-ukrán és a Vállaj-csanálosi magyar-román átkelőhelyen. A csengersimai határállomáson megindult a forgalom, miután sikerült helyrehozni a vihar által megrongált elektromos vezetéket.  Balkányban nincs áram és ivóvíz sem.

Uszkán egy óra alatt 69 lakóház sérült meg az orkánerejű viharban hat komolyan megsérült. Ezeknek a tetejének a jó része lerepült, a tűzfaluk berogyott. A 69 sérült ingatlanból 9 önkormányzati, a többi magántulajdon.

Több száz épület rongálódott meg Hajdú-Bihar megyében a hétfői orkánszerű viharban, a legtöbb Hajdúböszörményben, Hortobágyon és Tégláson. Hajdúhadházon ötszáz lakóépületben tett kárt a vihar, és közintézményeket is megrongált az orkán erejű szél. Az előzetes adatok szerint a kár meghaladja a százmillió forintot

Hétfőn vihar söpört végig az országon, súlyos károkat okozott számos településen. A tűzoltókat legtöbbször kidőlt fákhoz, oszlopokhoz, megrongált tetőkhöz riasztották, több úton korlátozták a forgalmat. Az országban okozott károkról bővebben>>>

Rovatok