Index Vakbarát Hírportál

22 emeletet kell visszabontani egy moszkvai toronyházról

2010. június 23., szerda 14:40

A 70 emeletes felhőkarcoló építőinek csak 48-ra volt engedélye, most bonthatnak és a fenti szintekre adott foglalókat is vissza kell fizetniük.

A moszkvai polgármesteri hivatal elrendelte egy befejezés előtt álló, 70 emeletes toronyház engedély nélkül épített felső 22 szintjének lebontását. A három - két kisebb és egy magasabb - tömbből álló felhőkarcolóban kialakított luxuslakások zöme már elkelt, így a pénzt vissza kell fizetnie a tulajdonosnak.

A köznép körében egyszerűen csak Moszfilm-háznak becézett, átadás előtt álló luxusingatlan építési költségeit a második legnagyobb orosz pénzintézet, a VTB külkereskedelmi bank finanszírozta, és az ismert építész, Szergej Szkuratov tervei alapján a Don-sztroj építési óriásvállalat végezte a kivitelezést.

Röviddel a toronyház átadása előtt a moszkvai önkormányzat építészeti bizottságának feltűnt, hogy a benyújtott eredeti tervektől eltérően az építtető 22 emelettel megtoldotta az amúgy sem alacsony felhőkarcolót. Ezt a bizottság engedély nélküli építkezésnek nyilvánította, és elrendelte a fölös szintek haladéktalan lebontását, annak ellenére, hogy az ott kialakított luxuslakások, -lakosztályok és -apartmanok zöme már rég dúsgazdag vevőre vagy bérlőre talált.

Rovatok