Index Vakbarát Hírportál

Betörtek a Roma Sajtóközpontba

2010. július 2., péntek 14:58 | aznap frissítve

Péntekre virradóra betörtek a Roma Sajtóközpont József körúti irodájába, és számítógépeket vittek el. Az eszközök néhány tízezer forintot érnek, azonban a rajtul tárolt adatok pótolhatatlanok. Az igazgató szerint ez volt a harmadik betörés.

Betörtek a Roma Sajtközpont (RSK) budapesti irodájába, és elvitték azokat a számítógépeket, amiken számukra felbecsülhetetlen értékű archív anyagot tároltak, tájékoztatott az RSK igazgatója pénteken.

Tóth Andrea elmondta, az ismeretlen elkövetők péntekre virradóra a heveder- és más biztonsági zárral is felszerelt ajtón lévő vasrácsos kisablakot kerettel együtt kiszakították, azon keresztül vitték el azt négy számítógépet, amin a teljes adatbázisuk volt. A februári, Nefelejcs utcai irodájukból történt kilakoltatásuk óta egy József körúti kölcsönlakásban húzódtak meg. A költözés előtt készítettek ugyan biztonsági másolatot, de csak az archívum egy részéről; továbbá a betörők elvittek olyan gépeket is, amelyek nem voltak hálózatba kötve, és azokon most zajló projektjeik, egyéb fontos dokumentumaik voltak.

Így elvitték azt a könyvanyagot és kutatási adatbázist is, amely a romagyilkosságok történéseit dolgozza fel, illetve egy brüsszeli, a romaholokauszthoz kapcsolódó projekthez készített riportokat, interjúkat tartalmazza, mondta. Hozzátette, hogy maguk a gépek alig néhány tízezer forintot érnek, de a rajtuk lévő pótolhatatlan adatbázis eszmei értéke sok tízmillió forint is lehet.

A betörők feldúlták az irodát, de a nagyobb értékű gépekhez, műszaki eszközökhöz nem nyúltak. Megjegyezte, hogy az RSK munkatársai hat hónapja nem kaptak fizetést, mert pályázatokon nyert támogatásaik utófinanszírozásúak, a már lezajlott projektek költségeit pedig a kormányváltás miatt nem kapták meg eddig. Számlájukon nincs pénz, nincs eszközük a munkavégzéshez, és "fedél is csak ideiglenesen van a fejük felett".

Az igazgató elmondása szerint már harmadszor törtek be az RSK irodájába, és mindháromszor a költözésük után rövid idővel. A péntekre virradóra elkövetett betörést a ház lakói jelezték a rendőrségnek, a munkatársak ugyanis délelőtt sajtótájékoztatókon dolgoztak, és amikor a szerkesztőségbe érkeztek, már ott voltak a rendőrségi helyszínelők.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság megvizsgálja, hogyan tud segíteni a Roma Sajtóközpontnak, közölte Balog Zoltán államtitkár. Közleményében hangsúlyozta, hogy ellehetetlenült az RSK munkavégzése. Kiemelte, hogy a szervezet a cigányügyekben különösen fontos feladatot lát el, ezért is kéri az illetékes rendőri szerveket, hogy fokozott figyelemmel járjanak el.

A Roma Sajtóközpont 1995 decemberében kezdte meg működését azzal a céllal, hogy bővebb információkat, híreket, ajánlatokat juttasson el a szerkesztőségeknek a magyarországi roma közösség problémáiról és eredményeiről. A szervezetet és munkatársait az elmúlt másfél évtizedben számos hazai és európai szakmai díjjal jutalmazták.

Rovatok