Index Vakbarát Hírportál

Éheztették és mocsokban tartották az idősotthonok lakóit

2010. július 9., péntek 18:30

Három illegális, elképesztő körülmények között működő vecsési idősotthonra bukkantak a hatóságok a TV2 Aktív című műsorának információi szerint. Több idős ember a kiszáradás határán állt, sőt csatorna információi szerint – néhány korábbi haláleset is összefüggésbe hozható az elégtelen ellátással. Az intézményeket bezáratják.

A tévéműsor kamerái is jelen voltak abban a három vecsési idősotthonban, ahonnan sürgősen ki kellett költöztetni a lakókat. Az engedély nélkül működő otthonokra többmilliós közüzemi tartozásuk miatt bukkantak a hatóságok, és a körülményeket látva azonnal intézkedtek a bezárásukról.

Mindhárom otthonban elképesztő mocsok fogadta a helyszínre érkezőket. Az idős emberek enni sem kaptak rendszeresen, aminek következtében többüket a kiszáradás fenyegetette. Állítólag az is előfordult, hogy este hattól tízig kellett várni a kenyérből és margarinból álló "vacsorára", esetenként pedig a személyzet tagjai saját pénzükön vettek ételt az időseknek.

Néhány bejelentés alapján az sem kizárt, hogy több, az otthonokban történt korábbi haláleset is összefüggésbe hozható az intézményekben uralkodó elképesztő állapotokkal – derül ki a műsorból.

A vecsési egészségügyi szolgálat igazgató főorvosa csak hallomásból tud az esetről, hozzájuk senkit sem szállítottak be. Nem fekszik az érintett otthonokból kiköltöztetett beteg a területileg illetékes Dél-Pesti Kórházban sem – közölte a sürgősségi osztály egyik dolgozója.

Rovatok